Prima pagină  »  Noutați
Comunicat
15.12.2017

În noiembrie 2017 a fost finisat semestrul de toamnă al Programului „Gândirea critică și Advocacy – fundamentul unei societăți libere” 2017-2018, desfășurat de Institutul Leavitt cu suportul organizatoric al Uniunii Avocaților din Moldova și Asociația Tinerilor Avocați din cadrul Uniunii Avocaților. Scopul principal al Programului este de a familiariza avocații și avocații stagiari cu sistemul de drept anglo-saxon. Programul este divizat în două semestre: de toamnă și de primăvara. În cadrul semestrului de toamnă, perioada 19 septembrie – 14 noiembrie, au participat la cursuri avocați și avocați stagiari, divizați în două grupe: română și engleză, cu o prezență medie la ore de 31 de persoane. 

În cadrul semestrului de toamnă participanții au pus în discuție cu experții internaționali, aspecte comparate privind sistemul de drept al Canadei, Statelor Unite și cel al Republicii Moldova, fiind instruiți în următoarele domenii: introducere în sistemul de drept anglo-saxon; judecătorii din cadrul instanțelor americane; urmărirea penală și procedura preliminară; pledoaria introductivă; audierea directă; audierea încrucișată; instanțele într-un sistem contradictorial/procedura de formulare a obiecțiilor; particularitățile procesului cu jurați; sentința și apelul; instanțele și democrația. 

În semestrul din primăvară vor continua seminarele cursului în același format, la finisarea cărora va avea loc, pentru prima dată, o competiție internațională a procesului simulat (Moldova, România, Polonia, Ucraina), în rezultatul căreia vor fi selectați participanții care vor beneficia de stagiul profesional de 3 săptămâni în SUA sau Canada.

Consiliul Tinerilor Avocați