Prima pagină  »  Noutați
Comunicat de presă
20.12.2017

Poziția Uniunii Avocaților din Republica Moldova în legătură cu informația apărută în spațiul public vizavi de presupusa implicare a unui avocat în accidentul rutier comis la data de 18 decembrie 2017

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a luat act de circumstanțele accidentului rutier comis în seara zilei de 18 decembrie 2017 în sectorul Botanica al municipiului Chișinău, după cum au fost reflectate în mass-media națională.

Uniunea Avocaților împărtășește indignarea generală exprimată în spațiul public față de conduita iresponsabilă a șoferului aflat potrivit datelor poliției municipale în stare de ebrietate, în urma căreia au avut de suferit patru persoane, inclusiv doi copii. De asemenea, Uniunea condamnă vehement orice act sau manifestare socială care, în mod evident, poate pune în pericol viața și sănătatea oamenilor.

Preocuparea Uniunii Avocaților este cu atât mai mare, cu cât sursele de informare în masă au vehiculat ipoteza că persoana bănuită de săvârșirea acestor fapte pasibile de răspundere penală ar deține licență de avocat, deoarece conform Codului deontologic al Avocaților din Republica Moldova, avocatul este obligat să aibă un comportament demn care, să nu prejudicieze imaginea profesiei în societate.

Având în vedere caracterul inacceptabil al acțiunilor menționate și rezonanța pe care au provocat-o în societate, Uniunea Avocaților a formulat un demers oficial în adresa Direcției de poliție a municipiului Chișinău, prin care s-a solicitat comunicarea numelui, prenumelui, și patronimicului persoanei bănuite de comiterea accidentului, precum și data, luna, anul nașterii acesteia în vederea confirmării statutului de avocat.

Uniunea va informa suplimentar despre răspunsul pe care îl va primi de la autoritatea polițienească, precum și despre eventualele măsuri adoptate de către organele disciplinare ale Uniunii în cazul în care se va confirma statutul de avocat al bănuitului.

De asemenea, Uniunea va depune în continuare eforturi pentru a instrui avocații în domeniul etici și deontologiei profesionale și va trata cu cea mai mare seriozitate cazurile de încălcare a normelor deontologice.

Uniunea Avocaților menționează că în perioada iulie 2016 – septembrie 2017 Comisia pentru etică și disciplină a Uniunii a retras licenţa pentru exercitarea profesiei pentru abateri disciplinare grave la 10 avocați.

Președintele Uniunii Avocaților

 Emanoil PLOȘNIȚA

Chișinău, 20 decembrie 2017                                                                                                           

Pentru relații: 022221646

www.uam.md

Notă:

Avocatura reprezintă o instituţie de drept independentă, menită să asigure, pe bază profesională, acordarea de asistenta juridică calificată persoanelor fizice şi juridice, în scopul apărării drepturilor, libertăţilor și intereselor lor legitime, precum şi al asigurării accesului la înfăptuirea justiţiei.