SESIUNEA ORDINARĂ A CONGRESULUI AVOCAȚILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA
22.11.2019, ora:08.30
„Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova”, strada 31 August 1989, nr. 129, mun. Chișinău

Prima pagină  »  Noutați
COMUNICAT
31.05.2019

Uniunea Avocaților din Republica Moldova este îngrijorată de atacul asupra doamnei avocat Doina Ioana STRĂISTEANU. În noaptea de joi spre vineri, automobilul dnei avocat, care era parcat în preajma oficiului din centrul capitalei a fost incendiat de o persoană necunoscută.

Din imaginile postate pe pagina de facebook a dnei Doina Ioana STRĂISTEANU se observă cum un individ stropește cu o substanță necunoscută automobilul dnei avocat iar apoi i-a dat foc.

În anul 2017 dna Doina Ioana STRĂISTEANU, avocat în drepturile omului, a fost amenințată cu răfuială fizică de către vecinul său, profesor în drept la ASEM, avocat.

Examinând cauza disciplinară intentată împotriva dlui avocat în temeiul plângerilor depuse de către Doina Ioana STRĂISTEANU și alți avocați, Comisia pentru etică și disciplină a Uniuni Avocaților la 21 iulie 2017 a decis:

1. În acțiunile și comportamentul avocatului ...., deținător al licenței pentru exercitarea profesiei de avocat nr... din ….., există abateri disciplinare grave.

2. Având în vedere  gravitatea abaterilor, circumstanțele în cauză, activitatea și comportamentul avocatului..., Comisia pentru etică și disciplină a Uniuni Avocaților i-a aplicat avocatului … sancțiunea disciplinară sub formă de retragere a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat.

În contextul celor expuse, Uniunea Avocaților din Republica Moldova constată că suntem în prezența suspiciunilor rezonabile că atât amenințările cu răfuiala fizică din mai 2017, cât și incendierea automobilului dnei avocat în noaptea de 30 spre 31 mai 2019 sunt legate de activitatea profesională a doamnei avocat Doina Ioana STRĂISTEANU.

Având în vedere cele expuse Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită ca Organele Polițienești și Procuratura să se autosesizeze în cazul dnei Doina Ioana STRĂISTEANU și să investigheze cazul, identificând persoana care se face vinovată de atacurile asupra dnei Doina Ioana STRĂISTEANU și imixtiunea acesteia în activitatea de avocat.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova este alături de dna Doina Ioana STRĂISTEANU în aceste momente de cumpănă.

 

Cu respect,

  

                                                                                    Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților