Prima pagină  »  Noutați
Conferința de presă cu genericul: ,,Și avocații au nevoie astăzi de apărare”.
05.06.2019

La 3 iunie 2019 Uniunea Avocaților din Republica Moldova a susținut o conferință de presă cu genericul ,,Și avocații au nevoie astăzi de apărare”.

Conferința de presă a avut loc în sala pentru conferințe de presă a Agenției IPN. La această conferință au participat președintele Uniunii Avocaților Emanoil PLOȘNIȚA, decanul Baroului din Circumscripția Curții de Apel Chișinău, dl Dorin Popescu și avocații dna Doina Ioana Străisteanu și Dumitru Buliga și dl Iurie Mărgineanu, membrul Consiliului Uniunii Avocaților.

În cadrul conferinței de presă, președintele Uniunii Avocaților Emanoil PLOȘNIȚA a menționat că genericul acestei conferințe ,,Și avocații au nevoie astăzi de apărare”, nu este întâmplător, ori constatăm că cadrul legislativ și normativ este insuficient și nu asigură buna exercitare a profesiei de avocat.

În continuare dl Emanoil Ploșnița a reiterat că avocații din Republica Moldova, Uniunea Avocaților sunt îngrijorați de atacul asupra dnei avocat în apărarea drepturile omului Doina Ioana Străisteanu, care a avut loc în noaptea de 30 spre 31 mai 2019, când autoturismul doamnei avocat, fiind parcat în preajma oficiului , a fost incendiat de o persoană necunoscută.

Având în vedere ca în luna mai 2017 dna Doina Ioana Străisteanu a fost amenințată cu răfuială fizică de către vecinul său, profesor în drept la ASEM, avocat, constatăm ca suntem în prezența suspiciunilor rezonabile că atât amenințările cu răfuiala fizică din mai 2017, cât și incendierea automobilului dnei avocat în noaptea de 30 spre 31 mai 2019 sunt legate de activitatea profesională a dnei Doina Ioana Străisteanu.

Doamna avocat Doina Ioana Străisteanu a comunicat că cei nemulțumiți de activitatea ei profesională au trecut la acțiuni fără precedent – incendierea automobilului. Dacă aceste persoane nu vor fi identificate și trase la răspundere, următorul pas va fi deja atac fizic asupra ei.

Doamna avocat a declarat că nu se va lăsa intimidată și în continuare va exercita cu demnitate și diligență activitatea de avocat în apărarea drepturilor omului.

În susținerea ipotezei că cadrul legislativ în vigoare este insuficient pentru asigurarea bunei exercitări a profesiei de avocat și efectiv apărarea drepturilor omului a venit și avocatul Dumitru Buliga care a comunicat că, avocații și avocații stagiari întru exercitarea obligațiilor lor constituționale de apărare a drepturilor și libertăților omului să poată realiza sarcinile ce le revin atât în procesul de adunare a probelor prin asigurarea accesului la informații, cât și în procesul de realizare a apărării, fără ca în activitatea lor direct sau indirect să fie exercitate careva imixtiuni ce ar împiedica sau restricționa activitatea de apărare, iar asemenea imixtiuni în activitatea persoanelor care exercită apărarea să fie pedepsite prin lege așa precum este consacrat în art. 26 alin. (4) din Constituție, impune instituirea unor garanții profesionale avocaților și avocaților stagiari prin legi speciale în legătură cu care fapt a fost elaborat un asemenea proiect de lege care urmează a fi transmis Ministerului Justiției.

Decanul Baroului din circumscripția Curții de Apel Chișinău, d-nul Dorin Popescu a declarat că, conducerea Uniunii Avocaților este nevoită să vină cu asemenea modificări pentru ajustarea cadrului legal în vederea instituirii unor garanții profesiei de avocat.

Avocatul Iurie Mărgineanu a comunicat că, un avocat neprotejat duce la încălcarea dreptului la un proces echitabil și noi cerem imunitate profesională, cerem apărare de la societate și de la stat.

În concluzie participanții la conferința de presă au reiterat:

  • Solicitând adoptarea modificărilor legislative pentru asigurarea imunității profesionale, avocații din Republica Moldova nu-și doresc avantaje pentru exercitarea profesiei de avocat sau confort propriu;

  • Instituirea imunității profesionale a avocaților este de interes public. Imunitatea profesională a avocaților va asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

  • Accesul la justiție,

  • Dreptul la apărarea, respectarea principiilor contradictorialității, egalității armelor în procesul penal și în final respectarea dreptului la un proces echitabil.

 

Uniunea Avocaților din Republica Moldova