Prima pagină  »  Noutați
Uniunea Avocaților va înainta un nou proiect de lege pentru avocați
02.07.2019

Întru îmbunătățirea calității activității avocatului, precum și a actului de justiție, Consiliul Uniunii Avocaților a aprobat mecanismul de creare a unui grup de lucru privind elaborarea unui nou proiect de Lege cu privire la avocatură.

Decizia a fost luată în urma mai multor sesizări ale avocaților care au semnalat lacune în actuala lege, care de altfel nu permit exercitarea profesională corespunzătoare obligațiilor de avocat.

Decanii Barourilor și avocații urmează  să vină cu propuneri referitor la componența nominală a grupului de lucru, ulterior Consiliul Uniunii Avocaților va selecta cinci avocați, membri ai grupului de lucru.

Proiectul de Lege cu privire la avocatură, elaborat de grupul de lucru va fi publicat pe pagina oficială de internet a Uniunii Avocaților și rețeaua avocaților ,,Avocatul.MD”, pentru dezbateri publice.

Totodată, Consiliul Uniunii Avocaților a examinat și aprobat un șir de modificări cu privire la suspendarea  sau încetarea activității unor avocați, în cadrul ședinței care a avut loc în data de 28 iunie curent. Lista actualizată va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, conform legislației în vigoare. La fel a fost examinată sesizarea avocatului Vitalie CALDÎBA și s-a dispus monitorizarea cazului dlui avocat de către Dorin POPESCU, decanul Baroului Chișinău.

Au fost audiate rapoartele Secretarului General cu privire la execuția bugetară la ora actuală, precum și evidența achitării defalcărilor la bugetul Uniunii Avocaților, în al doilea trimestru a anului 2019.

Tot în cadrul ședinței din de 28 iunie curent, la propunerea dlui Vladimir VOLCOV, Președintele Asociației Decanilor și Veteranilor al Avocaturii din Republica Moldova, Consiliul Uniunii Avocaților a hotărât oferirea doamnei Adelaida GRATINICI, titlului onorific ,,Decan al Avocaturii”, cu ocazia jubileului de 80 de ani și a celor 36 de ani de activitate.

Consiliul Uniunii Avocaților a decis prezentarea Președintelui Republicii Moldova demersului privind oferirea distincțiilor de stat doamnelor avocate Tamara HARUȚA și Eugenia MOLDOVAN.

De menționat că dna avocat Eugenia MOLDOVAN la data de 1 august 2019, va avea 50 ani de activitate neîntreruptă în avocatură.

Dna Tamara HARUȚA la 14 iunie 2019 a făcut frumoasa vârstă de 80 ani și 37 ani de activitate neîntreruptă în avocatură.

 

Președintele Uniunii Avocaților                                               

Emanoil PLOȘNIȚA