Prima pagină  »  Noutați
In Memoriam celor deportaţi în 5-6 iulie 1949
05.07.2019

Stimaţi colegi,

Astăzi este ziua în care aducem un omagiu celor care au trecut prin cel de-al doilea val de deportări staliniste şi nu au supraviețuit unor vremuri tragice. Este o filă neagră a istoriei noastre, iar acest eveniment demontrează încă o dată că, nu întodeauna trecerea timpului poate cicatriza durerile şi pierderile avute.

Ziua de 6 iulie a dezbinat familii, care ajunse în Siberia au fost repartizate în lagăre de concentrare şi muncă silnică. Tragedia acestor oameni – părinți, bunici, rude, copii cuiva, va rămâne pentru totdeauna o mare durere a întregii noastre societăţi.

Nu putem nega faptul că, suferințele incredibile și umilințele la care au fost supuși oameni harnici şi gospodari, întelectuali şi savanţi, sunt de neimaginat. Tragic este şi faptul că nici până în ziua de azi istoria nu ne poate spune cifra exactă a celor supuşi calvarului.

Astăzi, mă adresez  celor care în urma deportărilor - au supraveţuit. Cu certitudine, cuvintele nu vor putea alina durerea pe care o aveţi în suflet, însă îmi permit să vă asigur că evenimetele deportării ne-au lăsat tuturor o durere şi pierdere profundă. Puterea şi voinţa de care aţi dat dovadă în acea perioadă tragică, ne trezesşte doar admiraţie. Sunteţi un exemplu de demnitate, atitudine civică şi curaj, iar noi, societatea, vă privim cu profund respect şi apreciere.

Ziua de 6 iulie este marcată ca zi de doliu naţional în Repubica Moldova, ca gest de comemorare a celui de-al doilea val de deportări. Cu regret, istoria datează trei evenimente tragice ale deportărilor: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie - 1 aprilie 1951.

Emanoil Ploşniţa

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova