Prima pagină  »  Noutați
Mesajul Preşedintelui Uniunii Avocaţilor din Moldova, Emanoil Ploşniţa, în legătură cu evenimentele publice din ultima perioadă
12.07.2019

Cu regret constat faptul că, imaginea publică a instituţiilor de drept din Republica Moldova este în declin, având la bază lipsa unora de imparţialitate, obiectivitate, profesionalism şi mai presus de toate, de colegialitate şi respect reciproc.

Este bine ştiut că presiunile în adresa justiţiei nu este o noutate pentru nici un stat din lume, sunt factori şi oameni care vor încerca întotdeauna să dezechilibreze buna activitate a avocaţilor, judecătorilor, procurorilor, polițiștilor etc., însă este important ca la un moment de răscruce, în fiecare din noi să domine spiritul corectitudinii şi supremaţiei legii.

Stimaţi colegi, vreau să vin cu un îndemn către Dumneavoastră – să vă păstraţi calmul şi profesionalismul în continuare, orice s-ar întâmpla. Nu vă lăsaţi manipulaţi de informaţii, acuzaţii şi declaraţi ale persoanelor terţe. Nu vă implicaţi în discuţii care au menirea de a vă denigra  public ca profesionist, nu vă expuneţi activitatea public, respectaţi legislaţia Republicii Moldova şi Codul Deontologic al Avocatului. Nu permiteţi nimănui să pună la îndoială profesionalismul şi devotamentul Dumneavoastră la înfăptuirea justiţiei. Şi mai presus de toate, respectați-vă clienţii şi relaţii confidenţiale pe care le aveţi cu aceştia. Pentru că noi, avocaţii, mai întâi de toate suntem sfetnicii clienţilor, avem obligaţia de a păstra confidenţialitatea şi respectul faţă de secretul relaţiilor avocat-client, indiferent de lipsă de reciprocitate.  

Stimaţi avocaţi, vă îndemn să daţi dovadă de profesionalism şi corectitudine profesională în ciuda tuturor situaţiilor de declin profesional. Să vă respectaţi reciproc în continuare şi pe toţi cei care reprezintă sistemul de drept din Republica Moldova.

 

Cu respect,

Emanoil Ploşniţa

Președintele Uniunii Avocaţilor din Moldova