Prima pagină  »  Noutați
Mesajul Președintelui Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil PLOŞNIŢA, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova
29.07.2019

Stimați colegi avocați și avocați stagiari,

Astăzi, consemnăm 25 ani de independentă statuară. Constituția reprezintă acele principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice care sunt consfințite în corelație cu valorile pe care statul le promovează și le apără.

Ziua Constituției reprezintă un foarte bun prilej pentru a reflecta cum democrația a evoluat în ultimii ani, pentru că incontestabil, Legea Supremă este vârful piramidei tuturor actelor legislative. Ea servește drept reper decisiv pentru aprecierea validității faptelor juridice, având obiectivul primordial - asigurarea armoniei sociale.

Constituția este cea mai puternică voce a legislației naționale. Este cea care impune autorităților din domeniul legislativ, executiv și judecătoresc, să-și utilizeze forțele și energiile în sensul dorit de cetățeni. Or, în societatea modernă, Legea Supremă trebuie să funcționeze în spiritul fiecărei sale litere.

29 iulie 1994, va rămâne întotdeauna un moment istoric fondator al democrației statului nostru - ce exprimă aspirațiile poporului nostru pentru o viață demnă şi liberă într-un stat democratic.

Cu ocazia celor 25 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, vă adresez tuturor cele mai cordiale felicitări şi urări de prosperitate. Vă îndemn să contribuiți în continuare prin profesionalism la edificarea unei societăți guvernate de dreptate şi adevăr. Vă doresc curaj, perseverență în protejarea valorilor  noastre, dar și a celor europene, întru edificarea unui stat de drept corect şi demn de încrederea cetățenilor.

 

Cu respect,

Emanoil PLOŞNIŢA

Președintele Uniunii Avocaților din Moldova