Adunarea Generală ordinară a Baroului de avocaţi din Circumscripţia Curţii de Apel Comrat
07.02.2020, ora:13.00
or. Comrat, str. Lenin 233, restaurantul ,,Atlantida”

Prima pagină  »  Noutați
Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar
20.08.2019

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi scenarii în rândul oamenilor şi a persoanelor care nemijlocit fac parte din sistem sau sunt factori de înfăptuire a justiţiei.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova se arată îngrijorată de ultimele evenimente ce au loc pe scena politică şi iminent afectează procesul de înfăptuire a justiţiei, precum şi planurile de viitor la acest capitol. După ce instituţia avocaţională a fost neglijată în ultima perioadă, nefiind participant la elaborarea proiectelor cu privire la reforma sistemului judiciar şi asistând ca simplu spectactor, situaţia de astăzi reprezintă un semn de alarmă pentru avocaţi.

După ce săptămîna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat poziţia sa oficială cu privire la eventualele reuniuni ale judecătorilor şi forţarea lor de a se poziţiona în favoarea cuiva sau ceva, respingînd acuzaţii precum că ar fi ei (CSM) organizatorii, astăzi şocul este şi mai mare.

Situaţia de la Curtea Constituţională reprezintă în opinia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova  un semnal alarmant, care întâi de toate va dezbina societatea, va spori nesiguranţa şi va ştirbi total încrederea în sistemul de drept din Republica Moldova.

În acest context, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova, solicită în mod public, reorganizarea priorităţilor forţei politice actuale şi păstrarea cu demnitate a importanţei unui stat de drept echidistant,obiectiv şi corect.

 

Emanoil Ploşniţa

Preşedintele Uniunii avocaţilor din Republica Moldova