Adunarea Generală ordinară a Baroului de avocaţi din Circumscripţia Curţii de Apel Comrat
07.02.2020, ora:13.00
or. Comrat, str. Lenin 233, restaurantul ,,Atlantida”

Prima pagină  »  Noutați
Mesajul Preşedintelui Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţa cu ocazia comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare
23.08.2019

Istoria este cartea de vizită a fiecărui stat. Formarea lui, divizarea, apartenenţa, declararea independenţei şi constituirea unui format de guvernare independentă este scrisă pe foi sau în memoria oamenilor, ca o amintire, o cunoaştere, o istorie.

Triumful fiecărui popor, devenit stat indepentent a cunoscut şi evenimente care nu trebuie ignorate – acţiuni condamnabile împotriva oamenilor paşnici. Tocmai de aceea, astăzi, Republica Moldova aduce un omagiu victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

La 23 august, întreaga lume îşi manifestă paşnic dezacordul faţă de acţiunile violente împotriva umanităţii, a mamelor îndurerate, a copiilor cărora li s-a furat copilăria, a taţilor care nu şi-au ţinut pruncii în braţe, precum şi a familiilor dezbinate din cauza aspiraţiilor politice şi de putere absolută.

Astăzi este un prilej de a tălmăci asupra priorităţilor pe care fiecare din noi le are în viaţă  şi dacă egoismul colectiv şi autoritar este mai presus decât viaţa unui om. Sunt condamnabile fără echivoc acţiunile regimurilor totalitare pe care istoria le-a cunoscut. Nu există scuză pentru suferinţa prin care milioane de oameni au trecut, însă există speranţă, ca priorităţile de astăzi ale marilor puteri în lume, să pună accent pe o conlucrare democratică, fără vărsări de sânge şi mii de sorţi distruse.

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova activează sub principiile de bază ale democraţiei universale, respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor persoanelor, indiferent de statut, aparteneţă politică, socială şi nu numai.

Schimbarea o poate face oricine, fiecare om este atotputernic să schimbe ceva în lumea aceasta, însă este foarte important ca principiul universal să rămâne acelaşi – respectare drepturilor şi libertărilor tuturor popoarelor, naţiunilor, grupurilor şi persoanelor.

În semn de solidaritate cu toţi cei care au avut de suferit în urma regimurilor toalitare şi autoritare, astăzi, 23 august, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova va arbora drapelul în bernă.

 

Emanoil Ploşniţa

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova