Prima pagină  »  Noutați
Emanoil Ploşniţa a avut întrevedere cu Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate
06.09.2019

Necesitatea armonizării Legii 1260-XV/2002 cu privire la avocatură la legislaţia naţională şi internaţională, alinierea unei echităţi sociale şi asistenţă medicala a avocaţilor, sunt printre principalele subiecte discutate între Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa şi Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate.

Emanoil Ploşniţa a reiterat poziţia Uniunii privind retragerea proiectului de Lege 1260-XV/2002 cu privire la avocatură, de competenţa căreia este ministerul, şi lansarea etapei de elaborare a unui nou document legal care va elimina lacunele existe: „Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova nu este o instituţie refugiu pentru categoriile juridice care au imaginea pătată. Este inacceptabil conţinutul articolul 10 din actualul document, care reprezintă o nerespectare faţă de colegii mei care au urmat cu stricteţe regulile legale şi au depus efort studiind pentru a obţine dreptul de practică”, a mai adăugat Preşedintele Uniunii. La rândul său, Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va susţine acest demers şi va susţine demersul instituţiei avocaţionale de a elabora un nou document ce va reglementa dreptul la exercitarea profesională în calitate de avocat.

Totodată, un subiect de interes major discutat, a fost lipsa de echitate socială cu privire la dreptul avocatului la asistenţa socială şi medicală garantată de stat, în condiţiile în care, avocaţii sunt plătitori de taxe şi impozite cu titlul special şi deloc privilegial. Emanoil Ploşniţa a propus un şir de soluţii care ar putea fi interprinse în acest sens, ţinând cont de faptul că avocaţii achită un impozit de 18%, în loc de 12%, achitat de angajaţii din sector public sau privat.

Tot în cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat şi subiectul ce ţine de remunerarea avocaţilor din cadrul programului asistenţei juridice garantate de stat. Preşedintele UA a prezentat problemele cu, care se confruntă avocaţii la ora actuală. „Regret că, situaţia politică din ţară rămâne a fi un factor de influenţă majoră la soluţionarea problemelor cu care se confruntă avocaţii, cei care reprezintă sistemul de drept din ţară. Nu poţi cere o justiţie corectă şi obiectivă, când unul din pilonii săi nu are bază”, a mai adăugat Preşedintele UA. În contextul celor discutate, Ministrul Justiţiei Olesea Stamate a dat asigurări că, se vor intreprinde toate demersurile necesare pentru soluţionarea tuturor problemelor şi a lacunelor de ordin juridic şi organizatoric cu, care se confrunţă avocaţii.