Prima pagină  »  Noutați
Emanoil Ploşniţa a participat la cele mai importante evenimente marcate de omologii turci
16.09.2019

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa, a participat la evenimentul de aniversare a celor 50 de ani de la formarea Uniunii Colegiilor Avocaţilor din Turcia. În cadrul acesteia, Emanoil Ploşniţa a avut un mesaj de salut în care a accentuat deschiderea instituţiei pe care o reprezintă în vederea unei colaborări de lungă durată pe segmentul schimbului de experienţă pe domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor omului.

Preşedintele Uniunii Colegiilor Avocaţilor din Turcia, Metin Feyzioğlu, a accentuat despre importanţa prezenţei colegilor din alte state la acest eveniment, marcat fiiind prin obiectivele comune ale tuturor: respectarea profesiei de avocat în înfăptuirea justiţiei precum şi respectarea tuturor reglementărilor naţionale şi internaţionale pentru asigurarea dreptului cetăţeanului la un proces echitabil şi corect.

Totodată, cei doi oficiali au avut o întrevedere în cadrul căreia s-a stabilit semnarea unui Acord de colaborare între cele două instituţii care are drept scop schimbul de bune practici între avocaţi, dar şi organizarea de evenimente comune care vor îngloba interesele unei bune practici avocaţionale. Semnarea actului de colaborare  va avea loc la Chişinău, în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, a fost abordat subiectul privind modul de organizare şi administrare a resurselor financiare ale Uniunii Avocaţilor, unde Preşedintele Emanoil Ploşniţa a primit asigurări din partea aparatului administrativ al avocaţilor turci, în ceea ce priveşte suportul tehnic şi logistic necesar pentru elaborarea unui mecanism efectiv de administrare a Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova.

În contextul vizitei sale în Turcia, Preşedintele Uniunii a participat la evenimentul ce marchează 100 de ani de început a luptei de eliberare națională, al cărui simbol este sosirea lui Ataturk în orașul Samsun şi care a devenit punctul de plecare al înfiinţări Republicii moderne Turcia. Emanoil Ploşniţa a ţinut să felicite poporul turc: „Este un eveniment deosebit de important pentru istoria poporului turc. Prin definiţie, un stat poate fi considerat independent, doar dacă crearea şi fortificarea lui se cunoaşte prin istorie”, a declarat acesta.

Celebrarea celor 50 de ani de existenţă a Uniunii Colegiilor avocaților din Turcia a avut loc în perioada 12-13 septembrie, la Ankara, Turcia.