Prima pagină  »  Noutați
Reforma politicii fiscale pentru avocaţi, discutată la Ministerul Finanţelor
27.02.2020

Subiectul privind modificarea principiului fiscal pentru reprezentanţii profesiilor juridice, a fost discutat în cadrul unei întrevederi între reprezentanţii Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, preşedintele Emanoil Ploşniţa şi avocaţii Natalia Balaban, Corina Catan cu grupul de lucru responsabil de examinarea propunerilor în domeniul politicii fiscale a Ministerului de Finanţe.
 
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, a prezentat proiectul de Legea pe acest segment, menţionând că documentul a fost discutat şi agreat de către toţi reprezentanţii profesiilor juridice şi  ministerul Justiţiei. ” Proiectul de Legea are la bază respectarea tuturor principiilor fiscal-legislative şi nu aduce discriminare la adresa altor categorii profesionale. Scopul primordial fiind restabilitarea echităţii fiscale în adresa colegilor mei”, a mai adăugat Emanoil Ploşniţa.
 
La rândul său, Secretarul de stat al ministerului Finanţelor, Dorel Noroc a subliniat că sistemul de impozitare propus, în contextul procesului de elaborare a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, are nevoie de o abordare complexă, nu doar pe segmentul impozitării, dar şi în ceea ce priveşte contribuţiile sociale şi medicale ale avocaţilor şi a altor profesii juridice.
 
S-a discutat şi despre necesitatea elaborării unui studiu privind identificarea unui regim de asigurare medicală şi socială optimă pentru profesiile juridice, fiind utilizat mai apoi pentru acţiunile de ordin juridic pe viitor. În acest context, Emanoil Ploşniţa a vorbit despre acţiunile intreprinse la moment de către Uniune, pe segmentul  ce ţine de asigurarea medicală şi socială, dând asigurări că propunerile ulterioare vor avea la bază noul sistem de impozitare pentru avocaţi.
 
Sesiunea de întrevederi cu reprezentanţii instituţiilor ministeriale are loc în contextul asigurării îndeplinirii obligaţiunilor pe care şi le-a asumat Executivul în Planul de activitate pentru anii 2020-2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr.636 din 11 decembrie 2019, în vederea îmbunătăţirii mecanismului de asigurare socială şi medicală, şi a regimului fiscal echitabil pentru reprezentanţii profesiilor conexe justiţiei.