Prima pagină  »  Noutați
Activitatea avocaților în perioada stării de urgență în Republica Moldova
30.03.2020

În contextul instituirii în țară a regimului de stare de urgență, în decursul acestei perioade, Comisia pentru Situații Excepționale de drept este cea care prin acțiunile sale documentale, dispune modul de activitatea a instiuțiilor statului și nu numai.

Sistemul de drept din țară, la fel este cel care a fost pasibil modificărilor de ordin procedural pe întreg sistemul de funcționare a justiției: poliția, procuratura, instanțele judecătorești, activitatea avocaților, notarilor, executorilor judecătorești, administratorilor autorizați și alții.

Avocații, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, activează în continuare pentru a asigura protecție absolută în vederea asigurării respectării drepturilor fundamentale ale omului în condițiile regimului de stare de urgență din țară. Instituția avocațială, prin reprezentanții săi activează în continuare pentru a reprezenta interesele cetățenilor, în limitele legislației naționale și internaționale și doar în interesul respectării legii într-o perioadă deficilă pentru societatea noastră.

În acest context, Uniunea Avocaților din Republica Moldova vine cu o precizare, informativă, cu privire la obligațiile profesionale ale avocaților în perioada stării de urgență, în limitele Dispozițiilor emise de către Comisia pentru Siuații Excepționale a Republicii Moldova și a recomandărilor naționale și internaționale privind protejarea și evitarea răspândirii virsuluil pandemic COVID-19.

Potrivit Dispoziției nr.8 din 26 martie curent a Comisiei pentru Situații Excepționale, avocații își exercită atribuțiile profesionale în deplinătate absolută, pe întreaga perioadă a stării de urgență. Situațiile care limitează acțiunile procedurale ale avocaților în interesul clienților săi, în condițiile excepționale la ora actuală, sunt prezentate în Dispozițiile CSE. Cu toate acestea, avocații vor întreprinde toate măsurile și acțiunile necesare pentru a reprezenta interesele persoanelor fizice și juridice în fața legii.

În acest context, Uniunea Avocaților din Republica Moldova asigură că:

- avocații vor aduce la cunoștință cetățenilor despre condițiile excepționale în ceea ce privește acțiunile în cadrul instituțiilor de resort,

- avocații sunt în continuare disponibili să acorde consultanța juridică calificată, respectându-se prevederile de excepție și recomandările instituțiilor în domeniul sănătății privind pandemia COV-19;

- avocații vor reprezenta interesele clineților săi în cadrul instanțelor de judecată:

- avocații vor asigura buna informare și documentare a persoanelor juridice în contextul stării de urgență din Republica Moldova și a limitărilor care au fost impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale în Dispozițiile sale;

- avocații încadrați în programul privind acordarea asistenței juridice garantate de stat, își vor îndeplini atribuțiile și obligațiile față de beneficiari, în limita prevederilor și limitărilor actuale;

Uniunea Avocaților din Republica Moldova face un apel către cetățeni pentru a fi  calmi și responsabili în perioada în care, evoluția situației epidemiologice din țară depinde în mare parte de  fiecare cetățean care va respecta cu strictețe recomandările instituțiilor abilitate.