Prima pagină  »  Noutați
Mesaj cu ocazia împlinirii a 30 ani de la semnarea Declaraţiei Suveranităţii Republicii Moldova
23.06.2020

 
Acum 30 de ani, prin evenimentele care au avut loc, istoria şi statutul Republicii Moldova pe harta mondială a căpătat o altă întorsătură. Fiind al şaselea stat din cadrul Uniunii Sovietice care a declarat independenţa prin acest document, Republica Moldova de fapt a sărbătorit o victorie – obţinerea unui prim pas către independenţă, democraţie şi modernizarea politicii interne.
De-a lungul celor 30 de ani, statul Moldova a trecut prin numeroase schimbări şi provocări de ordin politic, economic, social. Suveranitatea pe alocuri, fiind doar pe foaie. Cu toate acestea, istoria marchează la 23 iunie  o primă victorie importantă în lupta pentru renaştere,  libertate socială şi economică, dar şi un prim pas în dezvoltarea relaţiilor diplomatice. 
Este un eveniment care de asemenea, marchează primele acţiuni în ceea ce ţine promovarea principiilor statale pe arena politicii internaţionale, Republica Moldova  fiind un adept al menţinerii păcii şi securităţii globale, în interesul unei cooperări interstatale bazate de interese comune şi în interesul său propriu.
Declaraţia de Suveranitate a reprezentat o bază pentru elaborarea noii Constituţii, pentru formarea fundamentală a unui stat de drept, dar şi pentru crearea unei temelii a justiţiei care avea menirea de a proteja statul şi cetăţenii săi.
Inevitabil, evenimentul a adus cu sine şi schimbări de ordin economic şi social, populaţia fiind divizată în tabere, în virtutea orientărilor şi crezului său etnic şi politic. Dincolo de aceasta, unitatea şi independenţa statului Republica Moldova, la moment este succesul unei unităţi sociale.
La marcarea celor 30 de ani de la declararea statului suveran Republica Moldova, ne rămâne doar să trecem în revistă reuşitele şi să recunoaştem insuccesul. Important este de ştiut că, un stat suveran nu este atunci când acest fapt este constatat pe foaie, ci atunci când prin acţiunile noastre zi de zi, se demonstrează asta. 
Suveranitate înseamnă, respect, spirit civic, economie, servicii sociale, grijă faţă de cetăţeni, respect faţă de justiţie, politică echilibrată şi nu în ultimul rând, atitudine de cetăţean al Republicii Moldova.
La mulţi ani stat suveran, Republica Moldova!
 
Emanoil Ploşniţa
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova