Prima pagină  »  Noutați
Mesajul de felicitare al preşedintelui UARM, Emanoil Ploşniţa, cu ocazia Zilei Profesionale a Avocatului
08.09.2020

Stimaţi colegi,
 
Evenimentul de astăzi reprezintă o recunoştinţă a muncii pe care noi, toţi, o depunem la realizarea obligaţiilor profesionale. Avocatura reprezintă o muncă asiduă şi continuă, care necesită multe investiţii intelectuale, timp şi iscusinţă profesională. 
Indiscutabil, profesia de avocat reprezintă un pilon de bază în cadrul sistemului de justiţie. Formatul unei justiţii corecte implică avocatul ca partener şi nu doar participant. Tocmai de aceea, misiunea atribuită profesiei de avocat este una incomensurabilă. Avocaţii între celelalte profesii juridice, în măsura în care acţionează în calitate de actori ai justiţiei, contribuie la existenţa statului de drept prin asigurarea accesului la justiţie pentru cetăţeni şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului – fiind atribuţii esenţiale într-un stat de drept.
Stimaţi colegi, 9 septembrie este un bun prilej de a trece în revistă toate reuşitele personale şi ca entitate responsabilă de aplicarea corectă a prevederilor legislative, este oportun de a aprecia la justa valoare contribuţia societăţii şi a celor trei puteri în stat la valorificarea eforturilor depuse de către avocaţi, zilnic, în interesul cetăţeanului, a unei justiţii  aplicate corect şi echilibrat, în formarea unei societăţi sigure şi de încredere.
Provocările cu, care ne-am confruntat în decursul unui an: lipsa unui suport instituţional pentru a soluţiona inechitatea sistemului medical şi social atribuit avocaţilor, lipsa implicării active a avocaţilor la realizarea obiectivelor de reformă în justiţie, pandemia COVID-19 care a limitat la maxim posibilitatea de a îndeplini toate angajamentele asumate, fac ca astăzi, de 9 septembrie, să realizăm repetat că eşecul reprezintă o punte spre succes.
Unitatea, spiritul civic, profesionalismul şi perseverenţa sunt elementele de bază care consttituie la moment avocatul în Republica Moldova.
Stimaţi avocaţi, avocaţi stagiari, am o deosebită onoare să mă adresez tuturor, astăzi, pentru a Vă dori mult succes şi reuşite profesionale absolute. A fi avocat în Republica Moldova nu este o profesie tocmai uşoară, însă ambiţia şi spiritul de invingător, face ca acele momente dificile, să fie depăşite cu brio.
Vă doresc în continuare să daţi dovadă de ambiţie, profesionalism, sârguinţă şi multă muncă şi devotament în tot ceea ce faceţi. Succesul profesional este garantat doar prin munca proprie.
 
Cu respect,
Emanoil Ploşniţa
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova