Prima pagină  »  Noutați
Mesaj de Ziua Internaţională a Democraţiei
15.09.2020

Semnificaţia cuvântului democrație ca sens şi noţiune, este strâns legată de drepturile omului și libertățile fundamentale. Democrația oferă cel mai firesc cadru pentru protecția și realizarea drepturilor omului în baza normelor de drept. Este important nu numai de a garanta drepturile civile și politice întruchipate de existența democrației, dar și de a respecta drepturile culturale, economice și sociale – acces la un trai decent.
Nu există la moment niciun stat care ar reprezenta adevarata şi corecta democraţie, ca model pentru ceilalţi. Democraţia se instituie, se învaţă, se aplică, se aduc modificări pentru a obţine acel model, oportun şi potrivit unui stat pentru a funcţiona, dar şi pentru cetăţenii săi. 
Noţiunile de bază care întruchipează democraţia ca sens şi simbolistică creează mediul model pentru a adopta acel format, care respectiv duce la crearea un mediul sănătos de dezvoltare socială, economică şi politică.
Ziua Internațională a Democrației a fost creată pentru a oferi oportunitatea de a reflecta asupra realizărilor și lucrurilor care mai rămân de făcut. Democrația oriunde în lume este întotdeauna dinamică şi pasibilă tulburărilor umane sau calamităţilor naturale. 
De Ziua Internaţională a Democraţiei, instituită de către Organizaţia Naţiunilor Unite, la 15 septembrie 2008, îmi doresc şi doresc tuturor, să trăim într-un stat care respectă principiul democratic la înfăptuirea justiţiei, la dezvoltarea socială şi economică, la oferirea şanselor egale tuturor cetăţenilor de a prospera şi evolua, într-un stat cu valori democratice bine definite, în virtutea Constituţiei Republicii Moldova.
 
Cu respect,
 
 
 
Emanoil Ploşniţa
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova