Prima pagină  »  Noutați
COMUNICAT INFORMATIV: Rezultatele sondajului, percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților privind reforma în justiție și combaterea corupției.
22.12.2020

Stimați colegi avocați și avocați stagiari,

În perioada octombrie - decembrie 2020, Centrul de Investigații Sociologice și Marketing ,, CBS – RESEARCH”, la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a realizat sondajul privind percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților privind reforma în justiție și combaterea corupției.

În cadrul sondajului judecătorii, procurorii și avocații au fost chestionați referitor la inițiativele legislative pentru îmbunătățirea activității justiției, independența judecătorilor și a procurorilor, calitatea justiției, autoadministrarea sistemului judecătoresc, procurorilor și a avocaților, reforma procuraturii, la fenomenul corupției în țară, sectorul justiție și în avocatură.

Au fost chestionați și efectiv au completat chestionarele 149 (37%) de judecători, 212 (39%) procurori și 201 (11%) avocați.

Crearea instanțelor judecătorești specializate pentru examinarea cauzelor de corupție nu a fost susținută de 75% dintre judecători, 65% dintre procurori și 67% dintre avocați.

Este de menționat că 64% dintre avocați au susținut evaluarea externă a profesionalismului și integrității judecătorilor și procurorilor, propunere lansată în 2019.

Rezultatele sondajului privind percepția corupției în sectorul justiției sunt următoarele:

  • 12% dintre judecători, 9% dintre procurori și 6% dintre avocații au declarat că în Republica Moldova nu există corupție;
  •  51% dintre judecători, 43% dintre procurori și 16% dintre avocați consideră că în țară există puțină corupție.
  • în Republica Moldova există multă corupție consideră 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați.

Potrivit rezultatelor sondajului cele mai corupte instanțe din sistemul judecătoresc sunt Curțile de apel, Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

La întrebarea în ce măsură sunteți de acord cu afirmația că în ultimii ani activitatea Consiliul Uniunii Avocaților este transparentă,  29,9 % dintre avocați au răspuns mai curând nu sunt de acord și 11,9% au răspuns deloc nu sunt de acord.

Activitatea Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, în ultimii 4 ani, ca fiind corectă și efectiv selectați cei mai buni candidați, a fost apreciată de 10% dintre avocații chestionați și 32,8% mai curând sunt de acord.

17, 4% dintre avocați au declarat că deloc nu sunt de acord că activitatea Comisiei de licențiere a profesiei de avocat a fost corectă, fiind selectați cei mai buni candidați.

36,8 % dintre avocați au declarat că mai curând nu sunt de acord că activitatea Comisiei de licențiere a fost corectă și fiind selectați cei mai buni candidați.

Îmbunătățirea activității Uniunii Avocaților poate fi realizată prin îmbunătățirea regulilor de admitere în profesia de avocat, consideră 44,8% dintre avocați (întru totul de acord).

Judecătorii, procurorii și avocații fiind întrebați, unde este cel mai înalt nivel al corupției în avocatură au răspuns Comisia de licențiere profesiei de avocat.

Aceasta este percepția a 35%  dintre judecători, 53,8% dintre procurori și 39,2% dintre avocați.

Au susținut că există corupție și în Comisia pentru etică și disciplina 13,7% dintre avocați, în Consiliul Uniunii Avocaților 13,7% dintre avocați, în Consiliul Național pentru asistență juridică garantată de stat 5,9% dintre avocați.

Percepția că Decanii sunt corupți au declarat 3,9 % dintre avocat și doar 37,3% dintre avocați au declarat că în avocatură nu există corupție

Mărirea contribuțiilor profesionale, cu condiția îmbunătățirii prestației organelor de autoadministrare a fost susținută de 12,9% dintre avocați și 27,4 % mai curând au fost de acord.

Merită a fi scos în evidență rezultatele instruirii organizate de către Uniunea avocați din Republica Moldova.

Ori, 46,3% dintre avocați au declarat că instruirea este foarte importantă și 35,8% mai curând este importantă.

Astfel, 82,1% dintre avocați consideră că instruirea este importantă în activitatea profesională, 41,3% dintre avocați își doresc să fie instruiți în mod prioritar referitor la schimbările recente din legislația civilă și penală, iar 40,3%, contenciosul administrativ și doar 5% dintre avocați își doresc instruiri  ce țin de citarea în procesul penal.

Pentru a vedea Sondajul accesați:  Percepţia judecătorilor, procurorilor și avocaţilor privind reforma în justiţie și combaterea corupţiei”.

 

Cu respect și urări de sănătate,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților