Prima pagină  »  Noutați
NOTA DE PROTEST A CONSILIULUI UNIUNII AVOCAȚILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA FAȚĂ DE URMĂRIREA PENALĂ ABUZIVĂ A AVOCATULUI
14.04.2022

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova consideră inacceptabilă represiunea arbitrară asupra avocatului Igor Hlopețchi, pentru fapte care sunt incompatibile cu componențele infracțiunilor care i se incriminează, acesta, pe de o parte, neavând calitatea necesară de subiect special, iar pe de altă parte, învinuirea adusă vine în contradicție cu Hotărârea judecătorească irevocabilă, existând astfel, suspiciunea unei răzbunări din partea organelor de drept pentru desfășurarea activității de avocat.          

Discrepanța radicală dintre o hotărâre judecătorească privindu-l pe avocatul Igor Hlopețchi și acuzația ad absurdum a organului de drept, pe de altă parte, precum și interpretarea deliberat eronată și extensiv defavorabilă a normelor de drept penal substanțial, pot avea consecințe grave asupra credibilității, organelor de drept.

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova monitorizează cu atenție  informațiile publice cu privire la toate cazurile de încălcare de către autorități a principiilor fundamentale ale profesiei de avocat – și își reafirmă îngrijorarea privitor la conduita organelor de urmărire penală, în partea în care, este orientată spre intimidarea avocaților pentru exercitarea profesiei în limitele legii.  

Conjunctura acestui caz este de natură să creeze temeri îndreptățite și rezonabile, că acuzațiile aduse avocatului Igor Hlopețchi, privesc răzbunarea pentru exercitarea atribuțiilor legate de îndatoririle sale profesionale de avocat.

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova își reafirmă poziția de apărare principiului potrivit căruia avocatul nu poate face obiectul unei represiuni de natură penală pentru susținerile și consultațiile bazate pe interpretarea legii, a situației de fapt  și al tezelor dezvoltate.    

Împărtășim îngrijorarea societății civile și organizațiilor non-guvernamentale, că acuzația formulată nu privește doar cazul unui avocat anume, ci afectează profesia de avocat și statul de drept. Or, dreptul la apărare, un drept fundamental al civilizației juridice europene, este profund afectat atunci când avocații sunt acuzați și condamnați pentru simplul motiv că acceptă să acorde asistență juridică în dosare de rezonanță. 

Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova, exprimă îngrijorarea cu privire la expunerile din comunicatul Procuraturii Anticorupție din 17 martie 2022, în care anumite critici și îngrijorări expuse de avocați, în mod impardonabil au fost calificate drept show-ri mediatice cu destinația de PR, fapt care aduce atingere gravă imaginii și demnității profesiei de avocat, reamintind despre necesitatea respectării principiilor funcționării statului de drept și ale unei societăți democratice în elaborarea opiniilor exprimate public. 
 https://stiri.md/article/social/reactia-pa-la-acuzatiile-unor-avocati-privind-actiunile-unor-procurori

 

Dorin POPESCU

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova