Prima pagină  »  Noutați
COMUNICAT
21.12.2015

Uniunea Avocaților din Moldova a organizat astăzi o masă rotundă pentru a discuta cu autoritățile publice centrale din domeniul justiției despre rolul avocaților în reformarea justiției, dar și necesitatea creării unui cadru legislativ ce va contribui la modernizarea avocaturii din Republica Moldova.

La eveniment au participat președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Victor Micu, reprezentanți ai procuraturii, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, avocați, membri ai Uniunii Avocaților din Moldova. Masa rotundă a fost organizată cu suportul proiectului Consiliului Europei  “Consolidarea eficientei justiției si sprijin profesiile avocaților din Republica Moldova”, finanțat de Cadrul Programatic de Cooperare pentru Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina si Belarus.

În cadrul mesei rotunde participanții au formulat mai multe propuneri de revizuire a legislației naționale, de reglementare a interacțiunii avocaților cu actorii procesului de justiție cum sunt procurorii, judecătorii, posibilitățile de participare a Uniunii Avocaților în procesul decizional etc. Totodată, reprezentanții autorităților publice și Uniunea Avocaților au convenit să semneze acorduri de colaborarea între instituții, care vor stabili modalitățile de colaborare și de continuare a dialogului lansat.

Ghenadie Barbă, șeful adjunct al oficiului Consiliului Europei în Moldova a salutat invitația Uniunii Avocaților la dialog adresată autorităților publice și a menționat că această inițiativă corespunde bunelor practici promovate de către Consiliul Europei.

Președinta Uniunii Avocaților Nina Lozan a punctat în debutul mesei rotunde că avocatura vrea să dezvolte împreună cu autoritățile publice o platformă pentru dezbaterea problemelor ce țin de justiție și de apărare a drepturilor omului. Dialogul dintre avocați și instituțiile publice va facilita administrarea eficientă a justiției în Republica Moldova, a accentuat Președinta Uniunii Avocaților din Moldova.

Victor Micu, președintele CSM, a declarat că reforma justiției nu este posibilă fără implicarea avocaților, deoarece avocații sunt actori activi în justiție. Potrivit Președintelui CSM, dialogul inițiat de Uniunea Avocaților va contribui la reformarea și profesionalizarea domeniului avocaturii.

Deputatul Ion Casian a menționat că avocatura trebuie tratată cu respect pentru rolul ce îi revine în procesul justiției și apărarea drepturilor omului. Totodată, legislatorul a declarat că Parlamentul va depune efort pentru a ajusta cadrul legislativ ce reglementează activitatea avocaților la rigorile internaționale.

Nota: Uniunea Avocaților din Moldova este o instituție independentă de autoreglementare a domeniului avocaturii, care reprezintă cei circa 3000 de avocați care în prezent sunt înregistrați în Republica Moldova.