Comunicat

Comunicat

La data de 21 aprilie 2022, Președintele Uniunii Avocaților Dorin Popescu a participat la evenimentul de lansare a proiectului european „Sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judecătoresc”. Printre beneficiarii principali ai proiectului este Uniunea Avocaților din Republica Moldova, dar și alte autorități – Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

În debutul evenimentului Dorin Popescu, a menționat importanța acestui proiect pentru Republica Moldova, în general și pentru Uniunea Avocaților, în special și a mulțumit Uniunii Europene pentru asistența și suportul oferit breslei avocaților pentru a spori calitatea asistenței juridice calificate acordate de avocați.  

În cadrul proiectului UARM va beneficia de suport în compartimentul 2, pe următoarele segmente:

2.1. Revizuirea procedurilor de funcționare a Baroului din Moldova și formularea de sugestii pentru consolidarea mecanismelor de admitere în profesie, funcționare și transparență a Comisiei de Licențiere

2.2.1. Consolidarea capacităților Centrului de Instruire a Avocaților

2.2.2. Pregătirea Metodologiei de desfășurare a cursurilor de instruire şi elaborarea de noi cursuri de formare

2.2.3. Formarea formatorilor Centrului de Instruire a Avocaților

2.2.4. Stabilirea standardelor pentru stagiul profesional

2.2.5. Stabilirea unui program de mentorat cu Centrul de Instruire a Avocaților

2.2.6. Reproiectarea paginii web a Uniunii Avocaților din Moldova, inclusiv subpagina Centrului de Formare a Avocaților

2.4.1 Organizarea unei serii de ateliere de lucru („zile profesionale”) cu studenți avansați în drept și reprezentanți ai Uniunii Avocaților și ai altor profesii juridice (inclusiv judecători, procurori, mediatori, executori judecătorești etc.) pentru a oferi o platformă de orientare profesională și schimb de informații.

În partea a II-ua a evenimentului, Președintele UARM Dorin Popescu, a atras atenția la imperfecțiunea normelor prevăzute la alin. (1), (2) art. 96 CPC, care vizează compensarea cheltuielilor de asistență juridică justițiabililor, lipsa unei practici judiciare uniforme în Republica Moldova și lipsa unei motivări judicioase și univoce a hotărârilor judecătorești în această parte. A mai menționat că de regulă compensarea cheltuielilor de asistență juridică, acordată de instanțele naționale este mizeră și nici pe departe nu reprezintă acea muncă veritabilă și diligență depusă de avocații aleși pentru reprezentarea intereselor clienților săi. În acest sens, compensarea cheltuielilor de asistență juridică, acordată Statului de instanțele de judecată în temeiul alin. (3) art. 96 CPC, pentru asistența juridică calificată garantată de stat, este net mai mare în comparație cu compensarea cheltuielilor pentru aceeași asistență juridică oferită de avocații aleși, pentru aceeași muncă.

Prin urmare, interesele Statului sunt puse mai presus decât interesele justițiabilului. În această ordine de idei Președintele Uniunii Avocaților a intervenit cu rugămintea ca monitorizarea instanțelor judecătorești  în cadrul obiectivului privind responsabilizarea actorilor din justiție și îmbunătățirea accesului la justiție, să fie inclus și compensarea de către instanțele de judecată naționale a cheltuielilor de asistență juridică oferită de avocații aleși.

Dorin POPESCU

Președintele Uniunii Avocaților

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.