Comunicat referitor la demersul Procurorului în Procuratura Anticorupție, Victor Muntean, privind suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat a avocatului Igor Hlopețchi

Comunicat referitor la demersul Procurorului în Procuratura Anticorupție, Victor Muntean, privind suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat a avocatului Igor Hlopețchi

ÎN ATENȚIA ORGANELOR PROCURATURII ȘI

INSTANȚELORJUDECĂTOREȘTI

COMUNICAT

referitor la demersul Procurorului în Procuratura Anticorupție, Victor Muntean,

privind suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat a

avocatului Igor Hlopețchi

La 20 septembrie 2023 Uniunea Avocaților din Republica Moldova a fost informată de avocatul Igor Hlopețchi despre faptul că, în aceeași zi, în secretariatul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), în temeiul art. 200 Cod de procedură penală, Procurorul în Procuratura Anticorupție, Victor Muntean, a depus la judecătorul de instrucție un demers privind suspendarea provizorie a licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, eliberată avocatului Igor Hlopețchi.

În legătură cu aceasta, informăm corpul de procurori, judecători și societatea despre faptul că, legislația în vigoare NU permite suspendarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat. Totodată legislația permite suspendarea activității de avocat, pe perioada interdicției de a activa, dispusă doar în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile  prin care s-a dispus o interdicție de a exercita profesia de avocat pentru o anumită perioadă, în calitate de pedeapsă prevăzută la art. 65 Cod penal, sau în calitate de sancțiune contravențională prevăzută la art. 35 Cod contravențional. Licența pentru exercitarea profesiei de avocat este actul care confirmă statutul de avocat, este acordată pe viață fiind un act care nu poate fi decât retras în condițiile art. 25 al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.

În același context, dispozițiile art. 13 alin. (1) lit. c) al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură stipulează că: „(1) Activitatea de avocat se suspendă: […]

c) pe perioada interdicției de a activa, dispusă prin hotărâre judecătorească sau decizie de aplicare a sancțiunii disciplinare, din ziua rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești sau din ziua publicării deciziei cu privire la aplicarea sancțiunii disciplinare pe pagina web oficială a Uniuni Avocaților, la rubrica „Actele UA recente”;”.

Încheierea judecătorului de instrucție sau a instanței de judecată, prevăzute la art. 200 Cod de procedură penală, nu reprezintă hotărâri judecătorești irevocabile la care se referă art. 13 alin. (1) lit. c) al Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură.

Concomitent, dispozițiile art. 200 Cod de procedură penală se aplică pentru suspendarea provizorie din funcție, și constă în „interzicerea provizorie motivată învinuitului, inculpatului de a exercita atribuţiile de serviciu sau de a realiza activităţi cu care acesta se ocupă sau le efectuează în interesul serviciului public”.

Ținând cont de statutul profesiei de avocat drept activitate profesională liberă, desfășurată în mod independent, activitatea de avocat nu poate fi considerată o funcție și nici activitate desfășurată în interesul serviciului public.

Conform art. 2 al Legii nr. 158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, serviciu public reprezintă o activitate de interes public, organizată şi desfăşurată de către o autoritate publică, iar avocatul nu este nici autoritate publică și nici funcționar public.

Drept urmare, față de activitatea de avocat și implicit, față de avocat, nu poate fi aplicată măsura procesuală de constrângere prevăzută la art. 200 Cod de procedură penală.

Mai mult decât atât, fapta de care este învinuit avocatul nu este săvârșită în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în sensul normei prevăzute la art. 200 alin. (1/1) Cod de procedură penală.

Menționăm că art. 52 din Legea 1260/2002 cu privire la avocatură, interzice imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat iar Statul asigură respectarea şi protejarea libertăţii în exercitarea profesiei de avocat, fără discriminare şi fără intervenţii nejustificate din partea autorităţilor sale sau a publicului. Mai mult, avocatul nu poate fi interogat referitor la esenţa raporturilor sale cu persoana căreia îi acordă sau i-a acordat asistenţă juridică.

Este imperios să atragem atenția autorităților procuraturii și instanțelor judecătorești că potrivit pct. 16, 17, 18, 20 a „Principiilor de bază privind rolul barourilor” adoptate de al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea crimei și tratamentul deținuților, Havana, Cuba (27 august – 7 septembrie 1990), care stabilesc garanții privind exercitarea profesiei de avocat,

16. Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie; (b) pot să călătorească și să se consulte cu clienții în mod liber atât în țara lor, cât și în străinătate; și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu îndatoririle și reglementările profesionale recunoscute precum și cu deontologia profesiei de avocat.

17. În cazul în care securitatea avocaților este amenințată pe parcursul exercitării profesiei lor, aceștia vor fi protejați în mod adecvat de către autorități.

18. Avocații nu trebuie asimilați clienților lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor.

20. Avocații beneficiază de imunitate civilă și penală pentru orice declarație

relevantă făcută cu bună-credință în pledoariile scrise sau orale sau în aparițiile lor profesionale în fața unei instanțe, a unui tribunal sau a altei autorități juridice sau administrative.

Astfel,  în opinia noastră, demersul procurorului prin care se solicită judecătorului de instrucție să suspende licența avocatului, vădește faptul identificării avocatului cu clientul sau cauzelor clientului ca urmare a îndeplinirii funcțiilor de avocat și în opinia noastră, reprezentă o imixtiune ilegală în exercitarea activității de avocat, având în vedere rolul avocatului în societate și apărarea pe care o asigură clienților săi în procesele penale în desfășurare, fiind percepută drept o încercare de intimidare la adresa avocatului

În acest sens, amintim că la 14.04.2022 Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a emis public o notă de protest privind represiunea arbitrară asupra avocatului Igor Hlopețchi, subliniind existența suspiciunii unei răzbunări din partea organelor de drept pentru desfășurarea activității de avocat.

                                               Dorin POPESCU

               Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.