Semnarea acordul de colaborare dintre Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor și Centrul de Instruire a Avocaților
La data de 14 iunie 2024, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA), aflat sub autoritatea Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, și Centrul de Instruire a Avocaților din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova (CIA) au semnat, la București, acordul de colaborare.
Acest parteneriat are drept scop consolidarea relațiilor dintre cele două instituții prin promovarea îmbunătățirii pregătirii și formării profesionale a avocaților din ambele țări, precum și a schimbului de cunoștințe, experiență și practici între formatorii și avocații din România și Republica Moldova.
Acordul de colaborare a fost semnat de Directorul Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor al Uniunii Naționale a Barourilor din România, Dl prof. univ. dr., avocat Dan OANCEA, și Președintele Consiliului Centrului de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dna avocată Natalia BALABAN, sub egida Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, Dlui prof. univ. dr., avocat Traian BRICIU, și a Președintelui Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dlui dr., avocat Dorin POPESCU.
La ceremonia de semnare a acordului de colaborare au participat Decanul Baroului Chișinău, Dl avocat Alexandru ȚURCAN, Decanul Baroului Prahova, membră în Comisia Permanentă UNBR, Dna avocată Emanuela Maria ANTONESCU, Prodecanul Baroului Argeș, membră în Comisia Permanentă UNBR, Dna avocată Luminița IOANA, Prodecanul Baroului Harghita, membră în Comisia Permanentă UNBR, Dna avocată Anca-Andreea NICCHI, Decanul Baroului Constanța, membru în Comisia Permanentă UNBR, Dl avocat Cătălin Gabriel FILIȘAN, Decanul Baroului Timiș, membru în Comisia Permanentă UNBR, Dl avocat Iosif-Sergiu STANILĂ, Secretarul General al INPPA, Dna Veronica MORECUȚ.
În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, ne exprimăm convingerea că acest parteneriat va contribui la fortificarea relațiilor dintre comunitățile avocaților din România și Republica Moldova și va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra formării inițiale și continue a avocaților de pe ambele maluri ale Prutului, contribuind astfel la creșterea calității serviciilor avocațiale și, implicit, la respectarea și întărirea Statului de Drept în ambele țări, inclusiv în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.