Prima pagină  »  Noutați
Forumul Republica Moldova- România în domeniul Justiției ”Reforma Justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”
21.11.2016

    La 10-11 noiembrie anul curent, a avut loc primul forum moldo-român în domeniul justiției cu genericul ”Reforma  justiției și lupta împotriva corupției în perspectiva europeană” care a fost organizată, în premieră la Chișinău de către ministerele de resort din Republica Moldova și România.

    La forum au participat reprezentanți ai principalelor instituții din domeniul justiției și ai societății civile din cele două state, inclusiv reprezentantul Uniunii Avocaților,  dna Nina Lozan. 

   În cadrul Conferinței, președintele Uniunii Avocaților din Moldova, dna Lozan Nina, și   omologul său, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, dl Florea Gheorghe au pus în discuție Rolul și funcțiile Ministerelor Justiției în reglementarea/ monitorizarea funcționării profesiilor liberale. Rolul și reforma profesiilor liberale în cadrul reformei în domeniul justiției. Perspective de colaborare bilaterală. S-a menționat că Ministerul Justiției, ca structură de stat, veghează, coordonează, monitorizează și stabilește incoerențele în activitatea instituțiilor de drept, inclusiv în cea a avocaturii, și cele ale cadrului legislativ după care se ghidează ele. De asemenea, Ministerul Justiției sintetizează propunerile de modificare și îmbunătățire a legislației. 

  Un obiectiv major în cooperarea acestor două instituții – una de stat și alta independentă – este asigurarea neadmiterii, sub orice formă a ingerinței instituțiilor de stat în libertatea și independența avocaturii, fapt prevăzut și acceptat, în deplin acord cu valorile prestabilite ale liberalismului european și internațional în domeniul avocaturii și cu foaia de parcurs angajată de Republica Moldova prin Acordul de asociere la Uniunea Europeană.