Prima pagină  »  Noutați
Discriminarea avocaților în raport cu ceilalți contribuabili
23.11.2016

 

22 noiembrie 2016 

mun. Chișinău                                                                

                        Către : Parlamentul Republicii Moldova,

dlui Andrian Candu

MD-2073, Chișinău

Copie : Ministerul Justiției,

dlui Vladimir Cebotari

MD-2012, Chișinău

Str. 31 August 1989, nr. 82

 

Stimați domni!


      La 16 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017.

 Conform acesteia, începând cu anul 2017, toate persoanele fizice vor plăti un impozit de 7% pe primele 31140 lei din venitul anual.
Avocații, însă (ca și ceilalți juriști), de acum încolo, vor plăti 18% pe aceeași sumă.
      7% din 31140 lei = 2200 lei
      18% din 31140 lei = 5600 lei
Diferența majorată în detrimentul avocaților este: 5600 - 2200 = 3400 lei.
Astfel, statul va lua de la toți avocații și stagiarii cu 3420 lei pe an mai mult decât de la orice alt contribuabil.

      Anularea pentru avocați a  cotei intermediare de 7 % și stabilirea  cotei de 18% nu este altceva decât o majorare a sarcinii fiscale (a impozitului pe venit) și constituie o discriminare a avocaților în raport cu absolut toate categoriile de contribuabili.
      Acest aspect a fost expus în cadrul discuțiilor din 14.09.2016  de la Ministerul Justiției din timpul consultărilor publice asupra subiectului: Regimul fiscal aplicat reprezentanților profesiilor libere conexe sistemului justiției. De asemenea, a fost expus și în Rezoluția Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Asociației Ligii Naționale a Notarilor din Republica Moldova, Asociației Uniunii Notarilor din Republica Moldova, Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova și Uniunii Administratorilor Autorizați din 08.08.16, expediată anterior Ministerului Justiției.

        La ultima discuție  publică din 21.09.2016 de la Ministerul Finanțelor în cadrul căreia au avut loc consultările publice asupra subiectului regimului fiscal aplicat reprezentanților profesiilor libere conexe sistemului justiției, propunerile noastre au fost acceptate,  însă proiectul înaintat spre aprobare demonstrează contrariul. Acest fapt trezește nedumerire și discriminează avocații în raport restul contribuabililor.

Așadar, insistăm, în mod repetat, asupra păstrării, în privința reprezentanților profesiilor conexe sistemului justiției, a cotelor de 7% şi 18% din venitul încasat, cu păstrarea dreptului la deducerea cheltuielilor profesionale.

Breasla avocaților consideră că mențiunea din proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017 constituie o discriminare nejustificată și o taxare nemeritată în raport cu avocații. Discriminare care va afecta cel mai mult avocații cu venituri modeste, aceștia fiind majoritatea covârșitoare, precum și avocații veniturile cărora provin din asistența juridică garantată de stat.

Stimați demnitari, solicităm și rugăm insistent ca, la aprobarea politicii fiscale, să țineți cont de solicitarea avocaților.

În speranța unei bune înțelegeri și rapide decizii, Vă asigurăm de înalta noastră considerație.

 

Cu respect,

președintele Uniunii Avocaților                                                                                    Nina Lozan