La 22-23 noiembrie 2016, a avut loc Conferința internațională ”Consolidarea eforturior naționale de implementare a recomandărilor Evaluării Periodice Universale (EPU) prin valorificarea bunelor practici internaționale”.
În cadrul evenimentului la care au participat Vicepreședintele Parlamentului, Ministrul Justiției, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova, reprezentanții Delegației UE și a Consiliului Europei în Republica Moldova, dar și peste 100 de experți internaționali și naționali, a fost subliniată importanța Evaluării Periodice Universale pentru promovarea și protecția drepturilor omului la nivel național. Participanților la Conferință li s-a făcut o prezentare a recomandărilor preliminare adresate autorităților din Republica Moldova în ciclul II al EPU care a avut loc la 4 noiembrie 2016.
Reprezentanții autorităților publice centrale și locale, instituţiile naţionale pentru drepturile omului, societatea civilă, partenerii de dezvoltare din Republica Moldova, și-au asumat angajamentul de a elabora un nou Plan Naţional în Domeniul Drepturilor Omului (PNADO) pentru a realiza în practică recomandările adresate ţării de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. În acest sens, pe parcursul celor două zile experţii naţionali şi internaţionali au analizat cele mai bune practici şi modele din Serbia, Georgia, Mexic şi Norvegia pentru realizarea recomandărilor EPU. Participanții la Conferință au evidențiat necesitatea identificării mecanismelor naționale de implementare a recomandărilor EPU, monitorizare și raportare. În particular, s-a decis crearea unui Consiliu Consultativ de monitorizare independentă a implementării PNADO constituit din reprezentanţii Oficiului Avocatului Poporului şi societăţii civile.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO) conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, co-finanțat și implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsman) și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.