Prima pagină  »  Noutați
În atenția avocaților!!!
09.10.2018

Stimați colegi avocați și avocați stagiari,

Uniunea Avocaților cu implicarea plenară a dlui avocat Alexandru TURCAN a elaborat și expediat președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor o adresare prin care solicităm respectarea principiului echității fiscale la impozitarea avocaților, care presupune tratarea egală a persoanelor fizice și juridice, ce activează în condiții similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale legale.

Mai mult ca atât, am intervenit cu propunerea ca începând cu anul fiscal 2019, pentru avocați să fie stabilită cota de impozit de 12% sau la alegerea fiecărui avocat 4% pe venit din activitatea operațională pentru avocații veniturile cărora depășesc 1.200.000 lei.

Totodată țin să reamintesc că din 1 octombrie 2018, cota impozitului pe venit al persoanelor fizice a fost redusă de la cota progresivă de 7 și 18 % la cota fixă de 12%.

Spre mare regret, intenționat sau nu, avocații au fost excluși din această reformă. Din cauza rapidității adoptării legii, Uniunea nu a fost consultată și nici auzită. Noi însă am reluat discuțiile cu factorii de decizie ulterior și sunt semnale de la Ministerul Finanțelor privind revenirea la problemă și excluderea discriminării avocaților în raport cu alte persoane fizice, dar și alți profesioniști.

Uniunea Avocaților va întreprinde instituțional tot ce îi va sta în puteri pentru soluționarea chestiunii privind excluderea discriminării avocaților la stabilirea cotei de impozit.

Atașat găsiți adresarea către Parlamentul Republicii Moldova.

Cu respect,

                                                                                

  Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților

 

 

Materiale ataşate