Prima pagină  »  Noutați
Comunicatul Uniunii Avocaților din Republica Moldova cu privire la relații de colaborare cu avocați din alte țări
29.10.2018

Prin prezentul, Uniunea Avocaților din republica Moldova amintește,  odată în plus,  că fiind, conform prevederilor statutare, o organizație necomercială și în afara oricăror angajamente politice, rămâne deschisă pentru colaborare și comunicare cu toate organizațiile de acest gen din toate statele lumii care sunt fidele   principiilor  democratice de organizare statale și promovează  cu perseverență respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Având în vedere acest deziderat, trebuie să menționăm, cu părere de rău, că la acest capitol avem și unele restanțe. Printre ele se înscriu, bunăoară, și relațiile Uniuni cu organizația de profil al Federației Ruse, dar și a altor state, foste membre ale Uniunii Sovietice. Din păcate, trebuie să constatăm că la acest capitol noi toți ne-am lăsat antrenați în luptele politice, lăsând baltă niște relații tradiționale bazate pe principii strict profesionale.

 Considerând  de prisos și inutil exercițiul de a  căuta vinovații pentru o astfel de situație, ne-am propus să lichidăm această confuzie regretabilă. 

Și iată că vă putem comunica cu satisfacție că la 11 septembrie carul a fost urnit din loc în direcția reanimării unor relații de colaborare cu omologii noștri din Federația Rusă. A avut loc prima întâlnire oficială, de la 90 încoace, a Președintelui  Uniunii Avocaților din Republica Moldova, domnul Emanoil Ploșnița  cu Președintele Camerei Federale a Avocaților  din Federația Rusă, domnul Pilipenco I.S. Întrevederea a durat circa  două ore, timp în care s-a discutat  mai puțin despre  motivele  necolaborării de până acum și mai mult despre perspectivele unei colaborări reciproc avantajoase  pe viitor. 

De menționat că la această întrevedere au participat mai mulți factori de decizie a Camerei Federale a Avocaților din Federația Rusă și membrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova domnul Serghei Auzeac.

Astfel s-a stabilit  semnarea de către ambele organizații a unui Acord de Colaborare, care se preconizează a fi realizat  în luna mai a anului viitor în cadrul unui Forum care va avea loc la Sanct Petersburg, unde a fost invitată cu amabilitate și delegația Uniuni Avocaților din Moldova. Dar până atunci,  delegația Uniunii Avocaților urmează să participe  la  Conferința Internațională din capitala Rusiei care își va susține lucrările în luna decembrie a acestui an. Tema Conferinței ni s-a părut interesantă „Încasarea cheltuielilor de judecată, prevederi legale, practici, schimb de experiență” și am decis să participăm. Unde mai pui că și la noi, ca aproape peste tot, discuțiile cu privire la încasarea cheltuielilor de judecată rămân a fi puse pe rol și discutate aprins.

Am convenit inițierea unui proces activ de colaborare instituțională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova și Camera Federală a Avocaților din Federația Rusă.

Totodată sa convenit participarea la conferința internațională organizată de Colegiul Republican al Avocaților din Republica Belarus și Camerei Federale a Avocaților din Federația Rusă.

Conferința va avea loc în perioada 2-3 noiembrie 2018 în orașul Minsk, Republica Belarus, cu genericul ,, Avocatura, Statul și interacțiunea cu autoritățile Statului”.

Schimbul de experiență rămâne a fi o carte deschisă mereu, din care adăugăm cunoștințe, practici noi și de ce nu parteneri, care de foarte mult timp sunt antrenați în realizarea unor proiecte bilaterale sau regionale de interes comun ,,Încasarea cheltuielilor de judecată, prevederi legale, practici, schimb de experiență”.

De asemenea s-a convenit semnarea ,,Cartei principiilor de bază a activității de avocat”.

 În încheierea acestui Comunicat, în calitatea mea de Președinte a Uniunii Avocaților vin cu cuvinte de recunoștință pentru  colegul nostru domnul avocat Serghei Auzeac care, necondiționat, dezinteresat și nesilit de nimeni, personal din contul timpului său liber, a sprijinit prin eforturi  substanțiale  organizarea acestei întrevederi. 

Cu respect,

                                                                                  

   Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților