Prima pagină  »  Noutați
Comunicatul Uniunii avocaților din Republica Moldova cu privire la Decizia Curții Constituționale
31.10.2018

Bate și ți se va deschide, vorbește și vei fi auzit - așa ne sugerează Cartea Cărților să procedăm, noi, creștinii pentru a răzbate spre Adevăr. Uniunea Avocaților „a bătut” la ușa Curții Constituționale cu implicarea plenară a colegului nostru, dlui avocat Tudor Osoianu și cu sprijinul colegului nostru avocat, Deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, dlui Ion Casian sesizând Înalta Curte referitor la controlul constituționalității unor dispoziții cuprinse în textul art. 185 alin.(1) din Codul de procedură penală : „învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii”

Și suntem bucuroși să menționăm cu satisfacție că în data de 30 octombrie 2018 Curtea Constituțională, în sfârșit a pus punct tuturor confuziilor privitor la acest mult discutat articol 185. Astfel Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul ”și în cazul infracțiunilor care, au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii” din art. 185 alin. (1) din Codul de procedură penală.

În această hotărâre se mai menționează că aceasta produce efecte juridice începând cu data de 17 august, iar persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional trebuie puse în libertate în cel mai scurt termen de la pronunțarea acestei hotărâri.

În fond Curtea Constituțională a stabilit un Adevăr și a adus în albia firescului niște lucruri care în Legislația Internațională demult erau clarificate. Bunăoară, prevederile care stipulează prin articolul 6 al Convenției că Omul are dreptul la un proces echitabil incluzând dreptul pentru orice acuzat în sens autonom, pe care art.6 îl atribuie acestui termen, de a păstra tăcerea și de a nu încerca să contribuie la propria sa incriminare. Prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil sunt consfințite prin articolele 47 și 48 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), art. 14 din pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP) și art. 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului

Stimați colegi, dragi prieteni,

Ne-am referit în rândurile de mai sus la aspectul strict juridic al temei. În cele ce urmează ne-am dori să spunem câteva cuvinte cu referință la aspectul moral al subiectului. În linii mari ce înseamnă această decizie a Curții Constituționale? Înseamnă, în primul rând un plus enorm în stabilirea convingerii că și la noi Drepturile Fundamentale ale Omului sunt puse în capul mesei. Înseamnă niște părinți aduși acasă în sânul familiei din acele localuri care nimeni nu și le doresc. Înseamnă încrederea copiilor că trăiesc într-o societate civilă unde sunt protejați părinții lor. Înseamnă, în ultima instanță, că suntem liberi și ocrotiți de lege.

E o victorie a noastră a tuturor. Și dacă Uniunea Avocaților a reușit să pună umărul pentru această Victorie, înseamnă că merită să existăm și să activăm și în continuare.

Cu respect,

                                                                                

  Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților