Prima pagină  »  Noutați
Scrisoarea Președintelui Uniunii Avocaților, Emanoil PLOȘNIȚA, adresată avocaților din Republica Moldova
28.11.2018

Stimați colegi avocați,

În 6 octombrie 2017 am avut onoarea să fiu ales de către majoritatea din Dumneavoastră în funcția de Președinte al Uniunii Avocaților. Am promis că voi apăra breasla și, în special, voi lupta pentru oprirea aresturilor abuzive.

Din păcate din același moment la mine s-au început problemele personale, sub formă de atacuri și chiar urmărire penală. Aceasta însă nu m-a deraiat de la obiectivul principal de a-mi îndeplini mandatul încredințat, ci, din contra, mi-a arătat că am luat direcția corectă. Totuși, avocații sunt luptători!

Recent atacurile împotriva mea au luat o notă publică, cu aportul unui membru al Consiliului Uniunii Avocaților, care între timp și-a dat demisia. Nu voi comenta motivele demisiei, însă Ziarul de Gardă a relatat, în data de 16 noiembrie 2018, un caz tulburător, care, sper, nu este adevărat, privitor la acel membru al Consiliului.

La fel în 22 noiembrie 2018 Ziarul Gardă a publicat și un articol privind urmărirea mea penală pe fapta de escrocherie. Tot ce am avut eu de spus privitor la presupusa faptă am declarat organelor competente. Cred că veți fi de acord cu mine că, nu poți fi escroc atunci când încerci să-ți aperi un drept în instanța de judecată civilă, chiar dacă pârât este o autoritate publică.

Regret însă că această neplăcere este exacerbată de unii colegi avocați pentru a mă ataca. Iar unii chiar mă cheamă să-mi dau demisia, deși eu mă consider complet nevinovat. Am fost și sunt avocat și înțeleg să respect legea.

Susțin cu fermitate, că organizarea și desfășurarea activității Uniunii Avocaților și a organelor sale de conducere este și va fi în continuare subscrisă legislației în vigoare, iar conduita și activitatea fiecărui membru al Uniunii Avocaților trebuie să corespundă rigorilor acesteia.

Cu siguranță, integritatea și profesionalismul subsemnatului, prin prisma activităților realizate, atât în calitate de avocat, cât și în calitate de Președinte al Uniunii Avocaților nu pot fi contestate. Conduita legală și crezul personal intransigent față de societate și colegi mă face să fiu mândru de ceea ce am obținut până acum.

Evident, fiind mandatat în calitatea de Președinte al Uniunii Avocaților, am avut permanent o poziție corectă și combativă în procesul de colaborare cu alte autorități publice. Lucru care nu a plăcut „cuiva” sau a deranjat pe „cineva”.

Convins de importanța supremației legii și respectării drepturilor omului, nu am făcut altceva decât să respect aceste valori. Însă, cu regret, justiția moldovenească, înțelege a subjuga aceste valori și persoanele care le respectă și sunt nevinovate, normelor punitive. Eu nu sunt vinovat cu nimic și am muncit cinstit.

Denunț, ceea ce numim „provocare premeditată de o rețea care dorește să discrediteze activitatea Președintelui Uniunii Avocaților” îndreptată spre a submina procesul de dezvoltare și afirmare, pe plan național și internațional, a Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

În aceste condiții mă aflu la o răscruce, și am nevoie să mă sfătuiesc cu Dumneavoastră: să-mi dau demisia sau să continui a luptă și a Vă reprezenta. Mulți deja mi-ați comunicat viziunea Dumneavoastră în mod privat și Vă mulțumesc de sinceritate.

Vin așadar cu rugămintea la fiecare avocat să-mi comunice poziția sa la emanoil.plosnita@gmail.com, pe Facebook ca mesaj privat sau la nr. de telefon 069161353. Numele vostru nu va fi făcut public cumva, ci este pentru uzul meu personal.

Eu nu am fost ales în funcție de organul de urmărire penală, de judecată, de Consiliul Uniunii Avocaților, ci mi-am primit mandatul de la avocați convocați în Congres. Prin urmare, mă adresez acum anume Dumneavoastră, fiindcă susținerea dată îmi este esențială pentru a-mi putea continua mandatul.

Afirm că nu voi fi și în continuare un președinte slab sau docil celora care doresc răul Uniunii Avocaților și avocaților din Republica Moldova și categoric nu voi merge niciodată la „raport peste drum”. Cu regret, aceasta se vrea, iar cei care-și doresc acest lucru nu au decât să o facă public.

Cu această ocazie, reafirm tuturor avocaților din Republica Moldova că Președintele Uniunii Avocaților tratează cu o deosebită atenție îngrijorările acestora. Voi acționa, în continuare, consecvent și în cunoștință de cauză, asumându-mi un angajament ferm contra imixtiunilor în activitatea avocaților și spre consolidarea capacităților instituționale, pentru ca fiecare avocat să-și poată exercita liber activitatea, inclusiv să fie asigurate garanțiile fundamentale fiecăruia.

Vă asigur că am rămas reprezentantul vostru independent și neșantajabil.

 

Cu respect,

Emanoil PLOȘNIȚA

 

 

mun. Chișinău, 28 noiembrie 2018