Prima pagină  »  Noutați
Colaborări pe dimensiuni nord-americane
20.05.2019

Stimați colegi avocați și avocate,

dragi stagiari și stagiare,

Astăzi, 20 mai 2019, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova a fost vizitată de o delegaţie de 10 avocaţi din partea Asociaţiei Avocaţilor Americani / American Bar Association (ABA). Delegaţia americană a fost condusă de Domnul Robert L. Brown, Şeful Departamentul Drept International (Section of International Law) al ABA.

Din partea Uniunii Avocaţilor, la întâlnire au participat domnii: Emanoil Ploşniţa, Preşedintele Uniunii Avocaţilor, Dorin Popescu, decanul Baroului Chişinău şi Alexandru Ţurcan, reprezentantul Uniunii Avocaţilor în relaţiile cu CCBE.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor şi decanul Baroului Chişinău au prezentat colegilor americani un sumar al provocărilor actuale ale avocaturii din ţara noastră, accentul fiind pus pe subiecte, care vizează drepturile şi garanţiile de independenţă ale avocatului în procesul acordării asistenţei juridice. 

Delegaţia americană a manifestat un profund interes faţă de problematica abordată, părţile la dialog discutând posibilităţile de asistenta si colaborare.

Partea americană a propus iniţierea unei tradiţii de organizare a unor conferinţe anuale moldo-americane pe probleme de actualitate pentru avocatura moldovenească. 

Întâlnirea face parte din şirul de evenimente organizate în cadrul Programului de schimb internațional în domeniul juridic International Legal Exchange (ILEX) al Departamentului Drept Internațional al ABA. Republica Moldova este primul stat, care găzduieşte vizita de lucru ABA ILEX în acest an, după care vor urma vizite la Ucraina și Belarus.

ILEX a fost creat de Casa de delegați ABA în anul 1968 cu misiunea de promovare a schimbului de idei între profesioniștii juridici cu privire la implementarea principiilor statului drept în întreaga lume.

 

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților