Prima pagină  »  Noutați
Necesitatea unui nou proiect de lege cu privire la avocatură este aprigă
26.07.2019

Lacunele actualului proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură, implică necesitatea retragerii lui din legislativ şi crearea unui nou proiect de lege pe baza noilor reglementări naţionale şi internaţionale. Despre aceasta s-a discutat în cadrul grupului de lucru, format la iniţiativa Consiliului Uniunii Avocaţilor din Moldova.

Cei 15 membri, avocaţi, în urma discuţiilor avute în cadrul şedinţelor de lucru din 15 şi 19 iulie, au decis în unanimitate,  necesitatea retragerii proiectului de lege aflat în Parlament şi votat în primă lectură. În acest context, vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Justiţiei, privind  revenirea la un nou format  în comun pentru a se lucra la elaborarea unui nou document legislativ, respectându-se rigorile naţionale şi internaţionale.

Decizia survine şi în urma carenţelor identificate de către reprezentanţii grupului avocaţional la actualul document şi lipsa unor reglementări esenţiale şi de bază pentru cei care doresc să acceadă la profesia de avocat.

În acest context, următoarea etapă este ca reprezentanţii abilitaţi din cadrul Uniunii Avocaţilor să înainteze Guvernului şi Ministerului Justiţie o solicitare prin care vor susţine argumentat, retragerea din Parlament a proiectului de lege pentru modificarea unor Legi cu privire la avocatură, elaborat în 2015 şi votat în prima lectură la data de 2 iulie 2017.

Astfel că, la 26 iulie, Consiliul Uniunii Avocaţilor va decide retragerea din Parlament a proiectului de lege nr. 198/2016 pentru modificarea Legii nr.1260 cu privire la avocatură.