Prima pagină  »  Noutați
A fost definitivată agenda Congresului ordinar al avocaţilor pentru 4 octombrie 2019
12.08.2019

Reunit în şedinţă, Consiliul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova a examinat şi aprobat proiectul final al Agendei Congresului Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, sesiune oridinară.

Astfel că, printre subiectele de importanţă majoră, se regăsesc: alegerea preşedintelui Uniunii în contextul expirării mandatului, alegerea membrilor Comisiei de etică şi disciplină, precum şi aprobarea modificărilor şi completărilor la Statutul profesiei de avocat. 

Totodată, vor fi audiate şi aprobate raporturile comisiilor din cadrul Uniunii cu privire la activitatea desfăşurată pe perioada anului curent, precum şi Raportul Secretarului General privind execuţia bugetară a Uniunii în anul 2018 şi rectificarea bugetului pentru anul 2019, dar şi aprobarea Bugetului Uniunii Avocaţilor pentru anul 2020.

De asemenea, Consiliul va veni cu propunerea spre aprobare a măririi cotei de contribuţie a avocaţilor la formarea bugetară a Uniunii, dar şi de a modifica procedura cu privire la taxa  pentru înscriere în Registrul special al avocaţilor din alte state ţinut de către Consiliul Uniunii Avocaţilor.

Un subiect de interes major este cel al protecției sociale, asigurării medicale şi impozitării avocaţilor din Republica Moldova, unde se va veni cu propuneri de modificare şi aliniere la standardele naţionale şi internaţionale a compartimentelor menţionate. La etapa actuală, avocaţii se regăsesc în categorii cu statut special în ceea ce ţine de plăţi şi taxe obligatorii la stat.

Tot în cadrul şedinţei din 10 august, Consiliul a decis să propună spre audiere şi aprobare Programul de pregătire profesională continuă a avocaţilor şi de instruire iniţială a avocaţilor stagiari. Scopul este de a îmbunătăţi programele de instruire la necesităţile profesionale cotidiene şi de practică judiciară.

Congresul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova va avea loc la 4 octombrie curent, la Palatul Republicii, str. Maria Cebotari 16, Chişinău.