Prima pagină  »  Noutați
Emanoil Ploşniţa „Situaţia avocaţială este influenţată de lipsa de interes din partea statului”
08.10.2019

Din 2016 până în 2019, numărul avocaţilor a scăzut, reprezentând  numărul cu 2,5 ori mai mic decât media în ţările Consiliului Europei.

Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului de informare „Justiţia din Republica Moldova în cifre – o privire comparativă”, la care a participat şi Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa.

Datele prezentate în cadrul acestui eveniment se pot justifica din lipsa implicării statului în vederea formării profesionale a avocaţilor, dar şi tratarea lor ca actori principali la înfăptuirea justiţiei. Lipsa unui interes din partea instituţiilor abilitate sub aspectul de instruiri pentru avocaţi, a unor reglementări clare a activităţii profesionale ale avocaţilor, numărul în creştere privind imixtiunea în activitatea avocaţială, precum şi altele, sunt câteva din motivele care justifică situaţia de azi ale avocaţilor.

În cadrul prezentării raportului, preşedintele Uniunii Avocaţilor, Emanoil Ploşniţa a declarat că la ora actuală, avocaţii sunt trataţi neechitabil faţă de alte categorii profesionale, ”Statul nu încurajează absolut deloc profesia de avocat, şi asta se demonstrează prin facilităţile de care se bucură judecătorii şi procurorii cu imaginea pătată, dar care cu succes, pot accede în profesia de avocat”, a mai adăugat Emanoil Ploşniţa.

De asemenea, Preşedintele Uniunii Avocaţilor, susţine că avocaţii nu sunt protejaţi de stat, precum o fac statele membre CoE, care în primul rând şi prioritar, au o legislaţie stabilă şi concretă ce reglementează activitatea profesională a avocatului. „Reglementările normative reprezintă baza pentru avocat. După aceasta, putem analiza şi critica activitatea avocaţilor şi să se aducă îmbunătăţiri pentru a avea rezultate profesionale de nivelul standardelor statelor membre Uniunii Europene”, am ai adăugat Emanoil Ploşniţa

Tot în cadrul acestui eveniment, a fost prezentată situaţia din sistemul judecătoresc şi al procurorilor, în comparaţie cu anii precedenți.