Prima pagină  »  Noutați
Justiția și istoria într-un sigur monument
18.11.2019

Pasiunea avocatului Iulian Rusanovschi a căpătat un nou contur prin inaugurare bustului primului președinte al Curții de Apel Chișinău, care a instituit limba română ca limbă oficială în instanțele judecătorești - Vespasian Erbiceanu.

Evenimentul din 15 noiembrie curent este unul din numeroasele implicări și contribuții care definesc ambiția și pasiunea dincolo de profesia de avocat. De mai bine de 10 ani, avocatul Rusanovschi este unul din inițiatorii de a restaura elementele istorice ale culturii țări noastre, precum și unul din organizatorii evenimentelor.

Anterior, la 21 octombrie curent, cu implicarea sa, a fost inaugurat monumentul bisericii în miniatură în memoria Sfântului Proroc Ilie, iar în ultimii 2 ani cu sprijinul  organizatoric și financiar al avovatului Rusanovschi, au fost inagurate 8 momumente pe întreg teritoriu țării.

Evenimentul din 15 noiembrie reprezintă o memorie a implicării profesionale dar și naționale ale magistratului Erbiceanu.

Vespasian Erbiceanu a fost primul președinte de instanță care a unificat legislația în țară, după Marea Unire, fiind apreciat și pentru multiplele sale lucrări științifice de domeniu, care au reprezentat un bun îndrumător pentru generațiile viitoare de judecători.

La eveniment au participat reprezentații Curții de Apel Chișinău, membrii familie Erbiceanu, excelența sa ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță, reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, președintele Uniunii Avocaților, colegi avocați, reprezentanți ai Facultății de Drept USM dar și alții. Evenimentul a culminat cu șfințirea locului.

Este apreciabil faptul că trecutul istoric capătă contur sub formă monumentală și cu implicarea colegului nostru, Iulian Rusanovschi.

Cu respect,

 

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților