Prima pagină  »  Noutați
O nouă rundă de discuţii privind politici europene şi naţionale privind prevenirea şi combaterea spălării banilor în Republica Moldova
18.11.2019

O data cu implementarea politicilor şi a cadrului legislativ privind combaterea şi prevenirea spălării banilor, Republica Moldova a înregistrat o etapă ascendentă la acest capitol, fiind monitorizate şi deconspirate mai multe cazuri cu tranzacţii dubioase.

În cadrul unei mese rotunde “Noile reglementări cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor – rezultate după aproape doi ani de implementare şi perspective”,care s-a desfăşurat la 12 noiembrie curent, participanţii au discutat despre realizările Republicii Moldova pe acest segment, cadrul legal deficitar, prognosticurile pe acest domeniu precum şi acţiunile care trebuie întreprinse la nivel de acţiuni şi politică legislativă.

Astfel că, în decursul celor doi ani de la implementarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, au fost înregistrate reuşite având în vedere că în decursul anului 2018, numărul tranzacţiilor raportate către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) s-a redus de zece ori. De asemenea pe parcursul anului trecut au fost efectuate 130 de investigaţii financiare şi 85 de monitorizări, care au condus la depistarea de scheme de spălare de bani şi alte tipuri de acţiuni financiare ilegale.

Totodată, participanții au discutat şi despre deficienţele legislative la acest capitol şi acţiunile care vor fi întreprinse pentru a îmbunătăți funcţionarea sistemului în acest sens.

Important a fost şi prezentarea platformei on-line CAPA-CHECK, elaborată de Biroul Asociat de Avocați „Paladii, Catan și Asociații”. Instrumentul online reprezintă un reper de informare gratuit la nivel naţional şi nu numai, în vederea respectării cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor.

La eveniment au participat oficialităţi ai instituţiilor abilitate din ţară, oficialităţi diplomatice, Coordonatorul de Programe, Fundaţia Konrad Adenauer, Polina Ojog, Director Executiv, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza, Corina Catan şi Adrian Paladii, avocaţi, Biroul asociat de avocați, ”Paladii, Catan şi Asociaţii”, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa, dar şi alţii.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați „Paladii Catan si Asociații”, de către Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, cu susţinerea financiară din partea Fundației germane Konrad Adenauer.

 

Ataşat la mesaj găsiţi informaţii referitoare la platforma online CAPA-CHECK.

Cu respect,

 

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților

 

Materiale ataşate