Prima pagină  »  Noutați
Emanoil Ploşniţa a fost reales preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova
25.11.2019

Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova şi-a ales preşedintele la 22 noiembrie curent în cadrul sesiunii II al Congresului Uniunii. Emanoil Ploşniţa va ocupa pentru a doua oară consecutiv, poziţia de preşedinte al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, fiind reales cu 156 de voturi din 305 de delegaţi prezenţi la Congres. Acesta va deţine fotoliul de preşedinte al Uniunii pentru o perioada de 2 ani, fără posibilitatea de a mai candida pentru această funcţie.

Emanoil Ploşniţa deţine licenţa de avocat din 1987, fiind anterior  preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină, membru al Comisiei de Licenţiere pentru exercitarea profesiei de avocat în cadrul instituţiei avocaţionale, iar din 2017 este preşedintele Uniunii avocaţiale.

Pentru şefia Uniunii au mai candidat: avocat Dorin Popescu, avocat Angela Istrate, avocat Panţîru Victor, avocat Vitalie Ţaulean.

Tot în cadrul Congresului din 22 noiembrie curent, au fost aleşi membrii Comisiei de Etică şi Disciplină din cadrul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Aceștia sunt avocaţii: Scutelinc Valeriu, Gafton Mihail, Prepeliţa Mihaela, Lupaşcu Zinaida, Sultan Cristina, Barbacar Anatolie. Mandatul membrilor este pentru patru ani.

De asemenea, au fost audiate şi aprobate rapoartele anuale de activitate ale Consiliului UARM şi ale Comisiilor pentru Etică şi Disciplină, de Licenţiere a profesiei de avocat precum şi a Comisiei de cenzori.

A fost audiată chestiunea cu privire la protecţia socială şi medicală, precum şi unele aspecte ce ţin de maniera de impozitare a avocaţilor.

La fel, a fost audiat şi aprobat,  raportul anual pentru 2018 privind execuţia bugetară a Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, prezentat de către Secretarul general interimar al instituţiei, Miroslav Şendrea.

Congresul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova se organizează anual, în cadrul căruia se discută şi aprobată chestiuni ce ţin de buna organizare, dezvoltare şi desfăşurare a unor activităţi profesionale şi administrative ale avocaţilor.