Prima pagină  »  Noutați
Obiectivele prioritare ale noilor membri ai Comisiei pentru Etică şi Disciplină
05.12.2019

Comisia pentru Etică şi Disciplină din cadrul Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, s-a reunit în primă şedinţă, în urma alegerii noii componenţe în cadrul sesiunii II a Congresului ordinar al avocaţilor, care a avut loc 22 noiembrie curent.

Avocatul Mihail Gafton a fost ales preşedintele comisiei pentru o perioadă de 2 ani şi totodată au fost discutate aspectele ce ţin ce organizarea, prioritizarea activităţii comisiei, dar şi a obiectivelor pe termen scurt şi mediu. În acest context, se va realiza o generalizare a practicii judiciare a comisiei din ultimii patru ani, dar şi, se vor elabora reguli cu privire la activitatea comisiei, în conformitate cu drepturile legale stipulate de Legea 1260-XV cu privire la avocatură şi Statutul avocatului. Asta înseamnă, că urmează a fi stabilită o procedură clară ce ţine de examinarea petiţiilor, condiţiile în care urmează a fi pornită procedura disciplinară asupra avocatului vizat, dar şi condiţiile în care se aplică procedurile de sancţionare.

În acest context, a fost discutat şi subiectul ce ţine de oportunitatea de a realiza modificări în Codul deontologic al avocatului.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţa a salutat noua componenţă a Comisiei şi a dat asigurări că, în calitatea sa de preşedinte, va susţine orice inițiativă productivă avocaţilor, iar Consiliul Uniunii vor fi receptivi în vederea îmbunătăţirii calităţii profesionale, dar şi protejării intereselor breslei. „Este o responsabilitate mare pe umerii domniilor voastre, pentru că aveţi misiunea de a forma şi reforma imaginea publică a avocaţilor într-un mod obiectiv şi corect”, a mai adăugat Emanoil Ploşniţa.

Comisia pentru Etică şi Disciplină este formată din 11 avocaţi, pentru un mandat de 4 ani. În cadrul Adunărilor generale ale Barourilor din circumscripţia Curţilor de Apel Chişinău, Bălţi, Comrat şi Cahul au fost delegaţi 5 membri. Aceştia sunt: Ahmedov Ruslan, Bucătaru Marian, Grecu Ion, Tăbîrță Vitalie şi Ţurcanu Ion. Avocaţii Mihail Gafton, Prepeliţa Mihaela, Lupaşcu Zinaida, Sultan Cristina, Scutelnic Valeriu şi Barbacar Anatolie, au fost aleşi la 22 noiembrie în cadrul sesiunii II al Congresului avocaţial.