Prima pagină  »  Noutați
Mesaj cu ocazia Zilei de comemorarea celor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova
02.03.2020

Evenimentele istorice pot fi povestite diferit, însă nicidecum şterse din tabloul istoriei noastre. Acum 28 de ani, a avut loc unul din cele mai dure şi grele evenimente din  istoria contemporană a statului Republica Moldova,  marcată cu pierderea a peste 300 de fii, taţi, bunici, soţi, cetăţeni ai Republicii Moldova. 
Acest eveniment reconfirmă faptul că, libertatea se plăteşte cu sânge. Este o lecţie de istorie dură pentru tânărul stat de la acea vreme – Republica Moldova. Totodată, patriotismul, credinţa în unitate şi limbă, dorinţa de a creşte copii în libertate, a făcut ca peste 26.000 de oameni să lupte pentru un singur crez – independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova. Este o lecţie de istorie încă mult-prea vie pentru  poporul nostru. O cicatrice care doare, macină şi îndoliază.
Dincolo de toate, astăzi este o bună ocazie de a aduce mulţumiri tuturor celor care au ţinut piept în conflictul de pe Nistru, dar şi pentru a-i omagia pe cei care nu mai sunt cu noi, şi de a tălmăci repetat asupra adevăratelor valori ale unui popor.
Transmit sincere condoleanţe familiilor eroilor căzuţi la datorie, dar şi celor care eroic au ţinut piept evenimentelor din acea perioada.  Printre ei sunt şi avocaţi, care în continuare luptă pentru dreptate şi echilibru  -  în justiţie.
 
Ziua de 2 Martie va rămâne veșnic în memoria noastră şi a istoriei Republicii Moldova!
 
 
 
Emanoil Ploşniţa
Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova