Prima pagină  »  Noutați
Comunicat
05.05.2020

Proiectul ”Parteneriatul pentru Buna Guvernare 2019-2021” desfășurat de Uniunea Europeană în cooperare cu Consiliul Europei continuă să realizeze activitățile planificate în măsura posibilă situației create de pandemia globală.   

În 04 mai curent a avut loc ședința on-line Strasbourg-Erevan-Chișinău, în aceeași măsură, precum și disputele între coordonatorii Proiectului cu reprezentanții profesiei de avocat din Armenia, Belarusi, Georgia și Ucraina.

Amintim că Proiectul Regional PGG II „Consolidarea profesiei de avocat în conformitate cu standardele europene” a început prin Conferința de la Erevan în zilele de 10-11 decembrie 2019. Prima activitate în cadrul Proiectului a constituit efectuarea analizei comparative a configurației procedurale și instituționale a funcționării avocaților din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Descoperirile preliminare ale acestui studiu comparativ au fost prezentate și discutate la Conferința din Erevan.

Experții CoE, Dl Oleksandr OVCYNNYKOV, avocat din Franța în domeniul CEDO și Dreptului Internațional, și Dl Arman TATOYAN, avocat din Armenia, expert în domeniul CEDO Dreptului Internațional, au realizat RAPORTUL COMPARATIV privind ”Configurarea procedurală și instituțională a funcționării avocaților din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina”.

În cadrul ședinței on-line din 04 mai curent, participanții au discutat conținutul și recomandările finale incluse în Raportul comparativ și acestia au ținut de:

 • Cadrul legal al funcționării avocaturii în Republica Moldova.
 • Cadrul institutional al avocaturii (organele de administrare: structură, competențe, atribuții).
 • Accesul în profesia de avocat.
 • Libertatea de exercitare a profesiei de avocat.
 • Garanții, drepturi, îndatoriri în profesia de avocat.
 • Exercitarea asistenței juridice garantate de stat.
 • Răspunderea profesională a avocaților.
 • Instruirea avocaților și avocaților stagiari și rolul Centrului de Instruire a Avocaților.
 • Asociațiile avocaților și implicarea acestora în promovarea dreptuilor avocaților:
 • Asociația Femeilor Avocate.
 • Asociația Tinerilor Avocați.

La ședința on-line din 04 mai au participat coordonatorii Proiectului Consiliului Europei și reprezentanții avocaturii din Republica Moldova:  

Dl Andrii KAVAKIN, Coordinator Proiect, Departamentul de cooperare juridică, Departamentul de justiție și cooperare juridică, Consiliul Europei Oficiul în Strasbourg.

Dl Karen KARAPETYAN, Responsabil de Proiect, Consiliul Europei Oficiul în Erevan.

Dl Emanoil PLOȘNIȚA, Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Dna Viorica GRECU, Directorul Centrului de Instruire a Avocaților a UAM.

Dna Feodosia TÎȘCIC, Președinta Asociației Femeilor Avocate, UAM.

Dl Vladimir PALAMARCIUC, membrul Consiliului Asociației Tinerilor Avocați, UAM.

 

În a doua parte a ședinței au fost discutate acțiunile care vor urma în cadrul Proiectului Regional PGG II „Consolidarea profesiei de avocat în conformitate cu standardele europene”, convenite și cu reprezentanții profesiei de avocat din Armenia, Belarus, Georgia și Ucraina. Acestea se vor baza pe schimbul de experiență în domeniile avocaturii ale statelor participante în Proiect și elaborarea unor cadru legal în conformitate cu standardele europene în profesia de avocat.

 

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților