Prima pagină  »  Noutați
Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova condamnă represiunile asupra tuturor avocaţilor
03.09.2020

Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova condamnă cu vehemenţă abuzurile şi represiunile care sunt comise în adresa colegilor noştri din alte state. Decesul colegei noastre din Turcia, Ebru Timtik, reprezintă un caz totalmente tragic şi care repetat aduce în rândul opiniei publice şi nu doar, despre lipsa unei protecţii legislative la nivel internaţional pentru avocaţi.
De asemenea, Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova susţine şi va susţine toate demersurile care vor fi efectuate în vederea garantării unei siguranţe profesionale, dar şi pentru a evita cu putinţă astfel de cazuri precum cel petrecut în Turcia. Totodată, instituţia avocaţială susţine şi va pleda pentru asigurarea protecţiei în cazul colegului Aytaç Ünsal, care de asemenea se află la moment în circumstanţe extrem de riscante pentru viaţa sa.
Cazul avocaţilor din Turcia Ebru Timtik și pe Aytaç Ünsal a apărut în vizorul opiniei publice după ce aceştia au fost condamnaţi la închisoare în baza pachetului de legi antiterorism ale Turciei, precum că sunt membri ai unei organizații teroriste și au făcut obiectul unei proceduri judiciare.
S-a constatat pe durata unei perioade lungi de timp că, cei doi nu au avut parte de un proces echitabil, așa cum este garantat de articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a cărei semnatară este și Turcia. Decizia autorităţilor turce,  i-a determinat pe cei doi avocaţi să între în greva foamei, în urma căreia, avocata Ebru Timtik a decedat, după 238 de zile în care nu a mâncat.
 
Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova subsemnează şi va promova toate acţiunile care sunt efectuate de către Consiliul  Barourilor Europene (CCBE) a cărui membru este, către instituţiile de drept internaţional. Am pledat şi vom pleda în continuare pentru existenţa Convenţiei europene privind profesia de avocat, document care ne va asigura avocaţii de protecţie la nivel internaţional asupra represiunilor din partea autorităţilor de drept locale.