Prima pagină  »  Noutați
NOI MĂSURI MENITE SĂ ASIGURE CONDIȚII SUPLIMENTARE DE PROTECȚIE SANITARĂ A LOCUITORILOR MUNICIPIULUI CHIȘINĂU
23.11.2020

Pe 20 noiembrie 2020, Centrul de Sănătate publică a prezentat Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău, raportul referitor la situația epidemiologică privind SARS-COV-2, nuanțând contextul nefavorabil și a creșterii în continuare a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în mun. Chișinău.

În aceste condiții, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău a adoptat o serie de măsuri menite să asigure condiții suplimentare de protecție sanitară pentru locuitorii mun. Chișinău și nu numai.

Potrivit hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) din 20 noiembrie 2020, în mun. Chișinău se menține gradul de alertă ,,Cod Roșu”.

Reamintim că gradul de alertă ,,Cod Roșu” reprezintă nivelul de risc de transmitere al virusului SARS-CoV-2 atribuit ca „foarte înalt” unei unități administrativ-teritoriale.

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău a reiterat măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul municipiului, valabile pe perioada stării de urgență în sănătate publică, conform prevederilor Hotărârii nr. 13 din 25.07.2020 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică mun. Chișinău, cu modificările ulterioare.

Totodată, purtarea măștilor de protecție devine o măsură esențială, obligatorie și indispensabilă în perioada pandemiei COVID-19, un element de responsabilitate și solidaritate comunitară, (pct. 4 din Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică nr. 27 din 20.11.2020).

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a dispus și purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise.

Mai mult ca atât Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a dispus purtarea obligatorie a măștilor de protecție și în spațiile închise, inclusiv în transportul public.

În contextul celor expuse se impune, ca avocații și avocați stagiari, justițiabilii, a fi disciplinați și respectarea interdicțiilor obligatorii, păstrare distanței sociale, purtarea măștilor de protecție, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomerației, respectarea normelor de igienizare și dezinfectare, evitarea înghesuielilor în sediile instanțelor de judecată.

Având în vedere evoluția și situația epidemiologică, Uniunea Avocaților va interveni către instanțele de judecată din Republica Moldova, solicitând asigurarea condițiilor de protecție sanitară pentru avocații care desfășoară activitatea judiciară în cauzele aflate în procedura lor.

Pe această cale Uniunea Avocaților va interveni către Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională a Penitenciarelor referitor la întreprinderea măsurilor suplimentare pentru asigurarea condițiilor de protecție sanitară a avocaților care desfășoară activitatea judiciară în cazurile aflate în procedura acestor instituții.

 

Cu respect și urări de sănătate,

Președintele Uniunii Avocaților

Emanoil PLOȘNIȚA