Prima pagină  »  Noutați
COMUNICAT
26.11.2020

Stimați colegi,

În perioada 19-29 octombrie a avut loc sesiunea de Webinare, organizată de Uniunea Națională Franceză a Avocaților.

Sesiunile de Webinare dedicate Săptămânii Internaționale cu specializare în Dreptul Internațional Privat și Dreptul Uniunii Europene au fost împărțite în cinci webinare, inclusiv “Viitorului profesiei de avocat”, “Drepturilor femeii, de la egalitate de jure spre o egalitate de facto”,“Celea de a 30-a aniversare de la adoptarea principiilor de bază a avocaților de către Națiunile Unite”.

Participanții la sesiunea de Webinare “Drepturilor femeii, de la egalitate de jure spre o egalitate de facto”, au menționat că egalitatea efectivă în educare, muncă si sănătate, reprezentarea egală, libertatea femeilor inclusiv incluziunea si posibilitățile egale pentru femei reprezintă probleme importante în ziua de astăzi. Mai mult ca atât, problema se intensifică într-o lume interconectată global în care algoritmele inteligenței artificiale pot defavoriza anumite grupuri minoritare, femeile etc.

Printre nenumăratele probleme a fost menționat și cazul avocatului iranian Nasrin Sotoudeh, care a fost arestată și condamnată la 38 de ani în închisoare.  Potrivit hotărârii judecătorești, ea a comis crime împotriva securității naționale ale Iranului. Printre care erau menționate,

  • publicarea unei declarații solicitând un referendum cu supravegherea Organizației Națiunilor Unite;
  • efectuare de interviuri cu mass-media din străinătate contra Republicii Islamice; și

participarea la trei demonstrații ilegale (una dintre ele fiind Campania pas cu pas pentru abolirea pedepsii cu moartea (LEGAM) în fața Oficiului Națiunilor Unite din Teheran, la 12 octombrie 2017).

A fost menționat că, la nivel european, profesia de avocat este privită ca o profesie avansată ce ține de mobilitate. Prin cele două directive, Directiva UE 77/249 de facilitare a exercitării efective a libertății de a presta servicii de către avocați și Directiva UE 98/5 de facilitare a exercitării caracterului permanent a profesiei de avocat într-un stat membru, se stabilește un regim special de liberă circulație a avocaților în Uniunea Europeană.

La general, regulile europene ușurează exercitarea serviciilor de avocat transfrontaliere în comparație cu regulile generale fixate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (WTO). În afara Uniunii Europene, Consiliului Barourilor și Societăților de Drept Europene are și el o tradiție de ospitalitate și schimb de experiențe.

Transformarea profesiilor juridice și modernizarea justiției reprezintă un pas inevitabil, care trebuie să fie anticipat de către avocați în vederea capacității lor de a răspunde noilor cerințe inclusiv de utilizare a noilor tehnologii moderne.

Domeniile de îngrijorare menționate țin de accesul la justiție, digitalizarea procedurilor, dezvoltarea statului de drept, protecția clientului prin promovarea principiilor fundamentale ale avocatului etc.

Președintele Consiliului Barourilor și Societăților de Drept Europene (CCBE) Mr. Ranko Pelicaric a remarcat că, “Promovarea profesiei este una de leadership, a fi mai degrabă activ decât pasiv, avocații trebuie sa îmbrățișeze aceste provocări și să devină o forță călăuzitoare. Acest lucru are în vedere restructurarea permanentă a instituției, procedurilor, proceselor etc. în vederea faptului că mediul se schimbă în permanență. Uniunile joacă un rol important în modernizarea conținutului studiilor juridice, actualizarea pregătirii profesionale, la fel și actualizarea regulilor profesionale si etice la noile condiții.”

Președintele Societăților de Drept din Hong Kong, doamna Melissa Pang, a menționat că “Piața serviciilor juridice evoluează rapid, schimbările legate de dezvoltarea rapidă a tehnologiilor promovează comunicarea, scurtează distanța și conectează lumea. Clienții devin din ce în ce mai sofisticați având acces la multe informații din diferite domenii. Din aceste considerente, se cere o nouă abordare cu dezvoltarea mobilității și relațiilor internaționale pentru avocați.”

Merită a fi scos în evidență mesajul dnei Elena Avakyan, membrul Consiliului Uniunii Federale Ruse a precizat că Timpul artizanilor a trecut, acum este timpul creatorilor și noi trebuie să-i îndemnăm pe avocații noștri să fie creatorii viitorului nostru juridic profesional precum și a propriei soarte.

 

Cu respect,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților