Prima pagină  »  Noutați
DECLARAREA STĂRII DE URGENȚĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ PE ÎNTREG TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA
30.11.2020

Pe 27 noiembrie 2020 directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a intervenit către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, propunând declararea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Reieșind din evoluția la nivel național a situației epidemiologice până la data de 27 noiembrie 2020, creșterea numărului de persoane infectate la nivel național, creșterea zilnică a numărului de cazuri noi infectate confirmate, luând în considerare că în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă ,,Cod Roșu”,

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică pe 27 noiembrie 2020 a hotărât declararea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021.

Potrivit hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în perioada stării de urgență în sănătate publică se menține mecanismul de gestionare a situației epidemiologice aprobat prin hotărârea Comisiei nr. 30 din 11 septembrie 2020.

Totodată, este interzisă aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane.

Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice ( punctul 1.1. din Anexă la hotărârea nr. 35 din 27 noiembrie 2020).

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus că asigurarea respectării stricte a măsurilor de control și combatere a infecției COVID-19, inclusiv:

  • Respectarea distanței sociale între persoane de minim 1(unu) metru;
  • Respectarea regimului de igienă a mâinilor;
  • Respectare regimurilor de igienă respiratorie, etc., se pune în sarcina autorităților administrației publice centrale, autorităților publice locale, tuturor persoanelor juridice de drept public și de drept privat înregistrate în Republica Moldova, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Mai mult ca atât, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus și purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, în special în transportul public.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărât admiterea organizării întrunirilor în masă cu caracterul unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de organizator a listei de evidență epidemiologică a evenimentului (pct. 8 din Anexă).

Este admisă organizarea întrunirilor/reuniunilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID-19.

În contextul celor expuse se impune, ca avocații și avocați stagiari, justițiabilii, a fi disciplinați și respectarea interdicțiilor obligatorii, păstrare distanței sociale, purtarea măștilor de protecție, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomerației, respectarea normelor de igienizare și dezinfectare, evitarea înghesuielilor în sediile instanțelor de judecată.

În contextul celor expuse și în scopul asigurării protecției vieții și sănătății avocaților, angajaților Uniunii Avocaților și vizitatorilor, urmare a evoluției situației epidemiologice în țară și întru prevenirea răspândirii epidemiei virusului COVID-19, Uniunea Avocaților va institui măsuri de precauție pentru perioada stării de urgență în sănătate publică.

 

Cu respect și urări de sănătate,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților