Prima pagină  »  Noutați
DEFĂIMAREA IMAGINII UNUI AVOCAT: CAZUL VIOREL BERLIBA
23.02.2021

Uniunea Avocaților din Republica Moldova vine cu un mesaj de susținere a colegului nostru – avocatul Viorel Berliba, care, într-un mesaj public, lansat de către postul de televiziune Publika.TV (și preluat de alte televiziuni din cadrul General Media Group Corp) l-a numit pe acesta „avocat controversat”. Or, prin aceasta a fost denigrată atât imaginea domnului avocat Viorel Berliba, cât și a întregii bresle avocațiale din Republica Moldova.

Venim, în acest sens, cu anumite precizări. În primul rând, domnul Viorel Berliba, conferențiar universitar, doctor habilitat în drept, în calitate de avocat nu poate fi catalogat, așa cum o face Publika.TV, în mod reprobabil, ca „avocat controversat”, pe măsură ce în calitatea sa de avocat nu a admis careva încălcări, care să-i afecteze bunul nume.

Referitor la cauza penală, în care a fost reținut și arestat, în calitatea sa de fost-membru al unei comisii de examinare a tezelor de doctorat, nuanțăm/accentuăm faptul că Viorel Berliba a fost reabilitat de drept, fiind scos de sub urmărire penală în luna iulie 2019. Organele de drept au admis un abuz cras în privința acestuia. În acest sens, este nejustificat și arbitrar ca un post de televiziune să plaseze responsabilitatea legată de netransparența scoaterii de sub urmărire penală pe Viorel Berliba. Mai mult, se difuzează în continuare și în mod repetat informații denigratoare, care nu sunt proporționale situației și indică la o manipulare a publicului privind avocatul Viorel Berliba.

Cu privire la participarea domnului Viorel Berliba în diferite grupuri de lucru sau comisii, confirmăm faptul că acesta are cunoștințe profunde în materia dreptului, iar participarea sa devine un avantaj pentru autoritățile statului. Postul de televiziune Publika.TV, în opinia noastră, a depășit anumite limite ale dreptului la libertatea de exprimare, afectând onoarea și demnitatea lui Viorel Berliba, în calitatea sa de avocat, prin lansarea unor mesaje pe care Uniunea Avocaților le consideră defăimătoare și referitor la care temeinic au fost sesizate de către Viorel Berliba autoritățile statului.

De asemenea, materialul difuzat de către postul de televiziune Publika.TV (preluat de către alte televiziuni din cadrul General Media Group Corp) la 16 februarie 2021 este denigrator, în raport cu Viorel Berliba, pentru că acesta nu „hărțuiește” jurnaliștii, iar uzul de toate instrumentele juridice nu constituie o „hărțuire”. Mai cu seamă, că avocatul își cunoaște perfect drepturile sale și obligațiile care-i revin. Pentru a nu admite careva condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană, se solicită postului de televiziune respectarea vieții private și a reputației avocaților din Republica Moldova, inclusiv a avocatului Viorel Berliba, fără a le fi denigrat în mod nejustificat bunul nume.

De asemenea, imaginile video difuzate repetat, referitoare la cazul Viorel Berliba, cunoscându-se că acesta este reabilitat de drept, în special cele care se referă la sănătatea acestuia și administrarea unor medicamente, reprezintă o ingerință în viața privată a acestuia, fiind în același timp denigratoare și înjositoare.

În consecință, urmează a fi stopate de către postul de televiziune Publika.TV atacurile denigratoare asupra tuturor avocaților, în particular încălcarea dreptului la viață privată a avocatului Viorel Berliba. Or, libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane.

 

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților

 

Materiale ataşate