Prima pagină  »  Noutați
Instituirea regimului special de activitate la nivel național
03.03.2021

Stimați colegi avocați și avocați stagiari,

COMISIA NAȚIONALĂ EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ prin hotărârea numărul 47 din 26 februarie 2021, a instituit un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1- 15 martie 2021, inclusiv.

Astfel, Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera de competență, vor organiza desfășurarea activității în regim special de lucru de la 7:30, până la 16:00 și pauza de masă de la 12:00,  până la 12:30.

Totodată, aceste prevederi sunt obligatorii pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare.

CENSP a mai hotărât că persoanele care vor trece frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor fi obligate, începând cu 5 martie 2021, să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de intrare.

Potrivit acestei hotărârii se mențin măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național, prevăzute în Anexa la Hotărârea nr. 35 din 27 noiembrie 2020, inclusiv:

  • Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale/fizice de 1 (unu) metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.
  • Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci şi trei) ani, în afara domiciliului şi în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: (i) deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanţă, (ii) deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; (iii) deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; (iv) deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate.
  • respectarea distanței sociale între persoane de minim 1 (unu) metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei distanţe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabileşte regimul respectiv;
  • purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.

Întru executarea hotărârii CENSP din 26 februarie, prin dispoziția nr. 03 din 1 martie 2021, președintele Judecătoriei Chișinău s-a dispus stabilirea unui regim special de lucru în cadrul Judecătoriei Chișinău, activitatea căreia se va desfășura conform următorului program:

  • zilele de luni până vineri, inclusiv de la ora la ora 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12:00 până la 12:30.

Direcția evidență și documentare procesuală a cauzelor va activa conform următorului program:

  • Primirea actelor/cererilor de chemare în judecată  va fi efectuată în zilele lucrătoare de la 8:30 până la 15:30, cu pauza de masă de la 12:00 până la 12:30;
  • Eliberarea actelor de către Direcția mai sus menționată și Arhiva instanței va fi efectuată în zilele lucrătoare de la 8:30 până la 12:00.

În continuare, avocații sunt rugați să respecte interdicțiile obligatorii impuse de către CNESP atunci când sunt antrenați în activități profesionale.

 

Sănătate multă la toți,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților