Prima pagină  »  Noutați
COMUNICAT
27.07.2021

Stimați colegi avocați și avocați stagiari,

Pe 17 iulie 2021 COMISIA NAȚIONALĂ EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, având în vedere că în ultimele săptămâni, pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează o creștere a numărului de cazuri COVID-19,

Pentru ultimele 14 zile incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100.000 persoane,

De asemenea, în ultima perioadă rata fatalității aproape s-a dublat și a fost înregistrată o creștere considerabilă a ratei de contagiozitate,

Totodată, la nivel internaţional se atestă o creştere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta şi Delta+, care au fost confirmate deja în aproximativ 100 de state ale lumii, a adoptat hotîrârea nr. 57.

Astfel că au fost menținute măsurile de prevenire şi control ale infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional, conform Hotărârii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 54 din 29 aprilie 2021, cu unele modificări şi completări.

În context reamintim că potrivit hotărârii nr. 54 din 29 aprilie 2021 au fost instituite următoarele măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19:

  • Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public şi la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;
  • Respectarea distanţei fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru ;
  • Respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • Respectarea regulilor de igienă respiratorie, etc.

Este de menționat că birourile asociate de avocați și cabinetele avocaților care au angajați sunt obligate de a asigura personalul angajat cu echipament de protecție conform riscului de expunere.

Întru executarea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 17 iulie 2021, președintele Judecătoriei Edineț a emis pe 20 iulie 2021 ordinul nr. 30 privind instituirea regimului special de muncă, în cadrul Judecătoriei Edineț, începând cu 20 iulie 2021.

Astfel, ședințele judiciare, care impun desfășurarea lor cu prezența fizică se vor organiza cu limitarea numărului de participanți reieșind din normativul 4m2 per persoană din suprafața utilă încăperii și vor dura nu mai mult de 60 de minute.

Termenele de judecată vor fi stabilite pentru atâtea cauze, încât să asigure respectarea acestor normative.

Pentru detalii nu ezitați să lecturați hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 57 din 17 iulie 2021 și ordinul nr. 30 din 20 iulie 2021 emis de președintele Judecătoriei Edineț.

Atașat găsiți hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 17 iulie 2021 și ordinul președintelui Judecătoriei Edineț din 20 iulie 2021.

 

Sănătate multă la toți,

Emanoil PLOȘNIȚA

Președintele Uniunii Avocaților

 

Materiale ataşate