Prima pagină  »  Noutați
Mesajul de felicitare al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu prilejul Zilei avocatului
09.09.2022

Astăzi, 9 septembrie, sărbătorim Ziua profesională a avocatului și este un moment oportun pentru a remarca importanța rolului pe care îl are un avocat în apărarea drepturilor cetățenilor și valorilor democratice, dar și la edificarea statului de drept. Avocatura este un domeniu pe cât de nobil, pe atât de dificil, care necesită profesionalism și respect față de valorile umane, perseverență în apărarea drepturilor și intereselor celor reprezentați, corectitudine și multă pasiune. Avocații sunt cei care, în primul rând, trebuie să lupte pentru dreptate și adevăr, respectând buchia legii, fără „înțelegeri” dubioase cu alți actori din justiție. Or, anume acei avocați care „rezolvă” problemele în justiție discreditează imaginea profesiei de avocat și crește neîncrederea oamenilor în cei care ar trebui să-i apere.

În această perioadă, trecem printr-un proces de reformare a întregului sistem de justiție, iar avocatura nu va fi trecută cu vederea. Pentru că o reformă veritabilă a justiției nu se poate realiza fără a avea o avocatură eficientă. De aceea, mizăm pe un dialog deschis, astfel încât să reușim să identificăm cele mai bune soluții pentru consolidarea profesiei de avocat. Totodată, contăm în continuare pe implicarea plenară a instituției avocaturii în promovarea acțiunilor de reformă și combatere a corupției.

Stimați avocați,

Din numele Ministerului Justiției, vă doresc multă sănătate, succese în exercitarea cu onoare și demnitate a profesiei de avocat, să vă implicați cu devotament și dăruire în apărarea drepturilor omului și să aveți recunoștință din partea cetățenilor.