Prima pagină  »  Noutați
INFO ședința publică de la MJ din 03.03.2016
03.03.2016

La 03.03.2016 la Ministerul Justiției a avut loc ședința publica privind dezbaterea proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii cu privire la avocatura.

In urma discuțiilor și negocierilor s-au obținut următoarele rezultate:

Asigurarea de răspundere profesională - asigurarea de răspundere profesională va fi obligatorie începând cu anul 2020 ( aceasta fiind soluția de compromis propusă de către MJ).

Comisia de licențiere a profesiei de avocat – CL va fi compusă din 11 membri, dintre care 8 avocați, 4 aleși la Congres, 4 delegați de barouri și 3 profesori selectați prin concurs. Este salutabilă modificarea privind accederea în profesia de avocat doar în baza examenului de calificare.

Instruirea stagiarilor – Propunerea experților externi privind instruirea minima a stagiarilor in volum de 300 de ore nu va fi introdusa. Rămâne in vigoare minimul de 80 ore.

Instruirea continuă a avocaților – MJ a promis reducerea celor 40 ore obligatorii pana la 20 ore/an.

Comisia pentru etică și disciplină – CED va fi compusă din 11 membri aleși de avocați (dintre care cîte un delegat de la fiecare barou și 2 reprezentanți ai societății civile). MJ va avea posibilitate să desemneze un observator fără drept de vot pentru a asista la lucrările comisiei.

Secretarul General  - în baza recomandărilor CoE, normele ce țin de activitatea Secretarului General urmează a fi excluse din Legea cu privire la avocatură și reglementate în Statutul profesiei de avocat.


Ultimele propuneri privind modificarea proiectului de lege pot fi expediate cel târziu mâine, 04.03.2016, la următoarea adresă de email: uniunea.avocatilor.rm@gmail.com

Miercuri, 09.03.2016, este ultima zi pentru care poate fi stabilită ședință la MJ  la care va fi definitivat proiectului de lege privind modificarea Legii cu privire la avocatură.