Prima pagină  »  Despre Noi  »  Asociațiile avocaților  »  Asociația Femeilor Avocate din Moldova
Asociația Femeilor Avocate din Moldova
DECLARAȚIE

Stimați colegi Avocați! Asociația „Femeile Avocate din Moldova” vine cu o declarație în loc de tradiționala felicitare de Ziua Avocaturii, care se sărbătorește la 9 septembrie. Cu regret, nu avem prea multe motive de sărbătorire...

Stimați colegi Avocați!

Asociația „Femeile Avocate din Moldova” vine cu o declarație în loc de tradiționala felicitare de Ziua Avocaturii, care se sărbătorește la 9 septembrie. Cu regret, nu avem prea multe motive de sărbătorire...

Fără nici o exagerare sau dorință de amplificare a unei anumite situații, credem că este cazul să conștientizăm că starea de lucruri în tară, în societate, în sistemul justiției, din care facem parte, este mai gravă ca oricând.

Pe lângă faptul conștientizării, este și cazul de a acționa de o manieră fermă și consolidată, în special, în rândurile noastre, ale avocaților.

În ultimii ani am asistat la foarte multe evenimente neplăcute și mai ales la tratări nedemne, la lipsă totală de respect și de protecție față de noi, avocații, în special, din partea autorităților.

Ce avem astăzi:

1) Ca parte a procesului penal suntem practic ignorați și, în pofida drepturilor procesuale consfințite de lege, rolul activ al avocatului la etapa urmăririi penale este negat prin diverse motive camuflate.

2) Aplicarea excesivă a aresturilor preventive – am bătut alarma asupra acestei probleme, am protestat… și ne-am ales cu adoptarea, în condiții total netransparente, a legii privind “legalizarea” aplicării arestului când persoana nu recunoaște învinuirea; contrar chiar și dreptului fundamental la tăcere și a principiului prezumției nevinovăției.

3) Se adoptă legi cu participarea reprezentaților diferitor profesii juridice, dar fără nici o consultare activă și a corpului avocaților, sau nu se iau în considerație propunerile și problemele ridicate de avocați.

4) Contrar standardelor internaționale și a mai multor recomandări, inclusiv ale Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale, suntem în continuare lipsiți de protecție socială, suntem discriminați în sistemul asigurărilor sociale: achităm sume enorme crescânde nejustificat de la an la an și, în schimb, suntem tratați mai rău ca șomerii; nu avem indemnizații de maternitate, de îngrijire a copilului; nu avem nici indemnizații de boală sau de concedii; pensia de care beneficiem sau vom beneficia este cea minimă; suntem tratați, fără careva temei legal, ca niște saci cu bani; suntem exceptați, discriminați și de la orice pachet de legi, ce ar acorda anumite facilități, etc.                                                                                                            

5) Stagiarii și avocații tineri sunt nevoiți să se întrețină ani de zile pe spatele părinților sau a soților până își asigură minimul necesar. Statul se face în continuare că nu ne aude, în ciuda angajamentelor asumate în respectarea și asigurarea condițiilor egale propriilor cetățeni.

6) Nu se acceptă, cu regret, o colaborare productivă și sănătoasă cu corpul judecătorilor și cu cel al organului de urmărire penală, să construim practici sănătoase în jurisprudență, să facem schimb de opinii juridice, să avem instruiri comune pe teme problematice, să avem dreptul de a deveni reciproc, procurori sau judecători la un anumit stagiu de activitate.

7) Examinarea litigiilor avocaților se tergiversează fără temei de către instanțele  de judecată, ce crează multe dubii, se intervine în organizarea activităților avocaturii,

8) Și iată, s-a ajuns la ceasul din urmă, când avocații  să fie agresați fizic  de autorități statale în timpul apărării drepturilor clienților , a desfășurării activității profesionale legale, (indiferent cine ar fi acești clienți,  legea spune  că toți au dreptul de a fi apărați, iar avocaților nu le poate fi îngrădită exercitarea obligațiilor și a drepturilor prevăzute de cadrul legal). Și cel mai trist este, că deja putem prevedea, care va fi soarta plângerii acestor avocați... Mușamalizarea, “clarificarea situației” e la ordinea zilei.

Considerăm, cu regret, că s-a ajuns la acestea, deoarece, și avocații  dau unele  motive de a fi tratați nedemn, consumându-ne resursele în problemele interne superficiale, care ne-au diminuat imaginea și autoritatea în societate.

De aceea, stimați colegi avocați, reieșind din misiunea de a fi apărători ai drepturilor omului, inclusiv de a contribui la efectuarea unei justiții sănătoase, haideți să fim curajoși, să ne învățăm să ne apărăm, să devenim o Voce și să luăm atitudine prin acțiuni, pornind de la sine!

Cu respect,

Asociația Femeilor Avocate din Moldova

06.09.2018

 
Feodosia Tîşcic,
Preşedinta Asociaţiei Femeilor Avocate din Moldova
tel: + 373 (0) 69 146 953